PvdA bezorgd over selectiecursussen

Nieuws | de redactie
16 januari 2017 | Tweede Kamerlid Amma Asante (PvdA) heeft vragen gesteld over dure stoomcursussen voor studenten om zich voor te bereiden op de selectiedagen op universiteiten. Zij is bang dat door deze commerciële cursussen de toegankelijkheid en de gelijke kansen in het hoger onderwijs onder druk staan.

Onlangs werd bekend dat studenten steeds vaker gebruik maken van cursussen van commerciële partijen om zich beter voor te bereiden op de selectieprocedure bij universiteiten. De kosten van deze cursussen kunnen oplopen tot €425.

Deze cursus moet bijvoorbeeld aankomende studenten geneeskunde helpen bij de kennistoetsen die zij af moeten leggen. Op die manier kan de opleiding toetsen of de student natuurwetenschappelijke principes en basiskennis kan toepassen in een medisch-biologische context.

De universiteiten en studentenbonden vrezen dat door deze cursussen de kansenongelijkheid toeneemt. Amma Asante deelt deze zorgen en vraagt aan minister Bussemaker  of de steeds vaker selecterende opleidingen de kansenongelijkheid in het onderwijs juist niet vergroten.

Het PvdA-Kamerlid – dat dit weekend op het PvdA-congres ondanks verwoede pogingen van Amsterdamse leden geen hogere plaats op de kandidatenlijst kreeg dan de haar toebedeelde plek 36 – vraagt de minister alternatieven te bedenken voor deze commerciële stoomcursussen. Op die manier kunnen ook studenten met beperkte financiële middelen hier gebruik van kunnen maken.

U leest hieronder de Kamervragen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK