SaXcell geeft textiel een tweede leven

Nieuws | de redactie
17 januari 2017 | Jaarlijks wordt drie miljard kilo textiel ingezameld. Veel wordt hergebruikt, maar niet alles is meer direct bruikbaar. Een door Saxion gepatenteerde techniek geeft ook dit textiel een tweede leven. “Dit is echt circulair waar we het over hebben,” zegt onderzoeker Gerrit Bouwhuis.

“We hebben onlangs een onderzoek laten doen naar wat er met dat ingezamelde textiel gebeurt,” legt Bouwhuis uit. Bouwhuis is associate lector Smart Functional Materials op Saxion. Het onderzoek liet zien dat twintig procent van het ingezamelde textiel als niet meer bruikbaar wordt aangemerkt. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Nieuwe vezels uit restafval

Bouwhuis en zijn collega’s ontwikkelde een methode om uit het restafval nieuwe vezels te maken die voor kleding gebruikt kan worden. Die nieuwe vezel heet SaXcell (een samenvoeging van Saxion en cellulose) en is aanzienlijk minder belastend voor het milieu dan katoen omdat er minder water, gif en kunstmest voor nodig is. Het gaat om een cellulosevezel die gebruikt kan worden door de reguliere technische apparatuur om kleding te produceren.

“We hebben onlangs vijftig kilo van de vezel geproduceerd,” vertelt Bouwhuis. “Dan is het zaak om dat onder de aandacht te brengen van de juiste partijen. Het begon eigenlijk toen we in 2015 op een congres van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland waren. “Jolande Sap droeg daar een jurk die van het materiaal is gemaakt. Dat werkt wel, dan weet ineens iedereen het.”

Een internationale doorbraak volgde niet veel later toen Bouwhuis het materiaal mocht presenteren bij een conferentie van de Sustainable Apparel Coalition. “Daar waren echt alle researchgroepen die hiermee bezig zijn aanwezig. We hebben daar een pitch gedaan en die werd heel goed ontvangen.”

Het waren de eerste stappen die gezet werden om met SaXcell een voor de markt interessant product neer te zetten. “Als je zoiets hebt gedaan, ga je weer terug naar het laboratorium, ga je weer verder ontwikkelen. Nu hebben we een batch van 90 kilo van de vezel geproduceerd en daar gaan twee partijen mee aan de slag.”

Geen nieuwe technieken nodig

Eén van de partijen is een handdoekenproducent in Turkije waar ze via een Nederlandse importeur mee in contact zijn gekomen. “We gaan handdoeken produceren van het materiaal met de naam SaXcell er in geweven. Het is steeds belangrijker als textielfabrikant om stappen te zetten op het punt van je ecologische footprint. Dit is natuurlijk hele goede publiciteit. En voor ons kan zo’n samenwerking weer geld opleveren om ons product verder te ontwikkelen.”

Grootste voordeel van SaXcell is dat er geen nieuwe technieken nodig zijn om als textielfabrikant mee aan de slag te gaan, zegt Bouwhuis. “Als je dat textiel wilt weggooien betaal je €130 per ton. Wij zeggen, breng het maar gratis naar ons dan hebben we een goedkope grondstof.”

Bouwhuis is zelf van mening dat voor duurzaam geproduceerde kleding best wat meer betaald mag worden door de consument, maar ziet ook dat als je kans wilt maken op de textielmarkt je concurrerend moet blijven. “Het gaat in deze industrie heel vaak om marges van nog geen dubbeltje, maar doordat onze vezel werkt met de bestaande technieken in de industrie kunnen we competitief zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK