Senaat toneel van studentendebat

Nieuws | de redactie
25 januari 2017 | De verkiezingen zijn in aantocht en dus staat er veel voor studenten op het spel. In de Senaatszaal organiseren VVD en de LSVb opnieuw een Onderwijscafé waarin onder meer Dennis Wiersma (VVD) en Lisa Westerveld (GroenLinks) de degens kruisen over toegankelijkheid en aansluiting op de arbeidsmarkt.

Het begint inmiddels een traditie te worden. De ongebruikelijke coalitie van de LSVb en de VVD om samen een Onderwijscafé te organiseren. In de vergaderzaal van de Eerste Kamer brengen zij sinds 2015 betrokken partijen bijeen om te discussiëren over thema’s in het hoger onderwijs.

In het verleden stond de rol van de docent al eens ter discussie toen de lerarenopleidingen kampten met lage instroom. En recenter kwam ook het bestuur in het hoger onderwijs al eens ter sprake. Met de verkiezingen in aantocht is er meer dan genoeg reden om in de Senaat de degens weer eens te kruisen.

Op 1 februari van 14.30 bent u daarom welkom om het gesprek aan te gaan met politici en betrokken over de vragen die deze verkiezingen volgens LSVb en de VVD van belang zijn. Is het onderwijs toegankelijk genoeg? Hoe zit het met de aansluiting op de arbeidsmarkt? Is studeren tegenwoordig te duur of juist niet?

VVD-senator Jan Anthonie Bruijn die initiator is van dit Onderwijscafé legt uit waarom hij dit organiseert samen met de LSVb. “Kijk onze meer natuurlijke partner bij de studentenbonden is het toch het ISO, maar zonder wrijving geen glans. Het is veel interessanter om het debat aan te gaan met de partij die het verst van je afstaat en daar moet je je visie en je standpunten op toetsen en kijken of je gelijk hebt. In het geval van de VVD gaat dat makkelijker met de LSVb dan het ISO.”

Bruijn zal de nodige moeite hebben om zijn standpunten over het voetlicht te brengen, maar liefst 3 oud-voorzitters van de LSVb doen mee met dit debat. Dennis Wiersma die als hoogste nieuwkomer op plek 11 op de VVD-kandidatenlijst staat was in 2009 vice-voorzitter van de LSVb. Lisa Westerveld die op plek 14 op de kandidatenlijst voor GroenLinks staat was van 2007 tot 2009 voorzitter van de LSVb en SER-voorzitter Mariëtte Hamer was in 1984 één van de oprichters van de landelijke studenten vakbond. 

SER-voorzitter Mariëtte Hamer (voorzitter Sociaal-Economische Raad) zal het debat inleiden. De volgende debaters zullen deelnemen aan het debat:
-Lisa Westerveld (GroenLinks)
-Dennis Wiersma (VVD)
-Gerwin Wezelman (De Vrije Student)
-Ceasar Bast (Nationale Jeugdraad)
-Jasper van Dijk (SP)
-Michäel van Straalen (voorzitter MKB-Nederland)

Wil jij hierbij zijn? Meld je dan aan via dit aanmeldformulier (verplicht!) 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK