Slimme techniek voor zorg en veiligheid

Nieuws | de redactie
26 januari 2017 | Studenten van de minor Smart World van Windesheim Flevoland helpen de brandweer, zorg en het openbaar vervoer met slimme technologie. Hoe vind je als brandweerman de weg terug in een brandend gebouw? Hoe help je snel een oudere die onderuit gaat en iets breekt?

Met het Internet of Things, Big Data en slimme apparatuur is heel veel te organiseren dat dienstverleners ontzettend kan helpen bij hun dagelijks werk. Data kan ingezet worden om de wereld intelligenter, prettiger en duurzamer te maken. Techniekstudenten van Hogeschool Windesheim Flevoland zagen daarin een uitdaging.

Het ei van Columbus

In de minor Smart World ontwikkelden de studenten samen technologie om maatschappelijke dienstverleners te helpen bij hun werk. Zo ontwikkelden een ‘tracking device’ dat zonder hulp van gps en wifi de locatie kan bepalen en giftige stoffen kan meten als een brandweerman in een brandend gebouw rondloopt. “Het ei van Columbus, wat mij betreft,” noemt Hans van Brug van Brandweer Schiphol die vondst. “De studenten hebben bewezen dat deze techniek werkt. Daar moeten wij verder mee.”

Ook in de zorg kan sensortechniek voor uitkomsten zorgen. Eén van de studententeams ontwikkelde in opdracht van het Almeerse Cinnovate een armband met een sensor die detecteert of iemand gevallen is. De studenten wisten de ‘wearable’ zo te bouwen dat de sensoren in parels of schakels van de armband passen. Ook bedachten ze een valdetector voor in de badkamer, wanneer geen armband gedragen kan worden.

Een optische sensor volgt een persoon en bepaalt of een persoon rechtop staat of gevallen is. “Het cameravolgsysteem is voor ons een nieuwe techniek, daar kunnen we echt iets mee. Samenwerken met studenten is interessant voor ons, omdat ze ‘out of the box’ denken. Idiote en briljante plannen liggen vaak dicht bij elkaar”, zegt Ferry van Dingstee van Cinnovate.

Direct toegang tot data

Sensortechniek en slimme apparatuur levert een hele hoop data op. Data die nog niet altijd efficient gebruikt wordt. Zo ook in het openbaar vervoer. Van elke bus, tram en trein is exact bekend waar ze zich moeten bevinden (de dienstregeling) en of ze daadwerkelijk op tijd rijden (real time data). Deze data bevinden zich in verschillende systemen en zijn bijzonder complex om te analyseren.

De studenten wisten deze data te combineren en analyseerbaar te maken in een ‘dashboard’, een online omgeving. Dat betekent niet meer wachten op onderzoeken over de prestaties van openbaar vervoerders, maar altijd toegang tot analyses. Dit project werd gedaan in opdracht van Keypoint Consultancy, adviesbureau voor verkeer en ruimte in Enschede.

Windesheim Flevoland biedt de minor Smart World, bedoeld voor studenten van alle techniekopleidingen, jaarlijks aan van september tot februari. Deelnemers zijn dit jaar afkomstig van vijf verschillende hogescholen. Studenten van verschillende opleidingen werken met elkaar samen aan een project. Een minor bestaat uit een aantal vakken en een Comakership (praktijkopdracht) van een half jaar, waarmee studenten zich specialiseren en onderscheiden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK