Theresa May licht Brexit-plannen toe

Nieuws | de redactie
17 januari 2017 | Hoe zien de Britse plannen voor de aankomende Brexit eruit? In haar speech lichtte premier Theresa May vandaag de plannen toe. Britse universiteiten blijven graag internationaal samenwerken maar restricties op het gebied van immigratie zouden die plannen weleens in de weg kunnen staan.

In haar langverwachte Brexit-speech was Theresa May duidelijk over de boodschap die Groot Brittannië heeft afgegeven op 23 juni vorig jaar. Dat was volgens de premier niet “het moment er voor koos een stapje terug te doen van de wereld. Het was het moment dat we er voor kozen een waar Global Britain te vestigen.”

Samenwerking vereist

Die wereldse blik komt ook terug in wat May zei over de plannen onderwijs, wetenschap en kennis. “Een Global Britain moet ook een land zijn dat vooruit kijken. Dat betekent dat we één van de beste plekken ter wereld zijn voor wetenschap en innovatie.” May benadrukte daarbij de kracht van de wetenschappelijke gemeenschap en de topuniversiteiten in het Verenigd Koninkrijk.

Om die wetenschap op topniveau te waarborgen is internationale samenwerking nodig, ziet ook May. “Wij verwelkomen overeenstemming om de samenwerking met onze Europese partners voort te zetten op belangrijke initiatieven op het gebied van wetenschap en technologie. Van ruimtevaart tot schone energie, tot medische technologie, Groot Brittannië zal vooraanstaand blijven bij collectieve inspanningen voor de verbetering van de wereld waarin we leven.”

Dat is een streven dat verwelkomd zal worden door universiteiten in het Verenigd Koninkrijk die momenteel volop profiteren van Europese samenwerking zoals bijvoorbeeld in het Horizon 2020 programma. Onlangs nog spraken velen nog hun vrees uit voor de gevolgen van een harde Brexit voor het universitaire landschap.  

Deelname aan Horizon 2020 in het geding?

Eén van de uitspraken die Theresa May deed in haar speech zal daarbij reden tot zorg bieden. May stelde dat Groot Brittannië zich zal inspannen om de ‘brightest and the best’ naar het land te lokken, maar had daarbij één kanttekening. “Openheid voor internationaal talent moet één van onze onderscheidende kenmerken zijn, maar dat proces moet wel goed gemanaged worden zodat ons immigratiesysteem het nationaal belang dient.”

Dat betekent dat Groot Brittannië de controle opeist om te bepalen wie er vanuit de EU het land in kunnen. “Een Brexit moet betekent dat we controle hebben over het aantal mensen dat Groot Brittanië inkomt vanuit Europa. Dat is dan ook we zullen leveren,” zei Theresa May.

Het is maar de vraag wat deze belofte van Theresa May zal betekenen voor de Britse deelname aan een EU-programma als Horizon 2020. Zo mag Zwitserland deelnemen aan het Europese onderzoeksprogramma op voorwaarde dat de Zwitsers het vrij verkeer van personen in de Europese Unie accepteert.  

De hele speech van Theresa May leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK