Top Nederlandse fysica bijeen in Veldhoven

Nieuws | de redactie
19 januari 2017 | De ‘jaarlijkse hoogmis’ van de Nederlandse natuurkunde, zo wordt FOM@Veldhoven wel genoemd. Nu FOM is opgegaan in NWO is de naam veranderd, maar het concept blijft het zelfde. Wetenschap op topniveau en bedrijven die dingen naar de hand van jong talent.

Deze week nog presenteerde de Veldhovense chipfabrikant ASML de omzetcijfers en die liegen er niet. Het bedrijf blijft groeien en verkocht voor een recordbedrag aan chipmachines. Die groei is terug te zien in de zoektocht naar werknemers. Afgelopen jaar werden er ruim 16000 werknemers aangenomen en verwacht mag worden dat dit in 2017 niet minder zal zijn.

Een verhaal te vertellen

Op Physics@Veldhoven waar bijna de hele Nederlandse natuurkundepopulatie aanwezig is, is ook ASML dan ook aanwezig. De woensdagmiddag in Veldhoven staat deels in teken van de kennismaking tussen industrie en wetenschap. En dat trekt veel geïnteresseerde onderzoekers. Zo veel dat bij de presentatie VU-professor David Iannuzzi extra stoelen gehaald moeten worden.

Iannuzzi werd op zijn 41e professor, maar betreurt het in retrospectief dat hij er zo lang over gedaan heeft om met zijn kennis ook het ondernemerschap te ontdekken. “Ik ben een goede wetenschapper, maar geen uitmuntende. Nu ik als ondernemer ook stappen heb gezet, heb ik – ook in de wetenschap – een verhaal te vertellen.”

Daarmee doelt de Italiaan die op de VU professor in de experimentele fysica is op het steeds groter belang dat ook in de academie wordt gehecht aan ‘technology transfer’. “Als je zelf met je werk ook hebt ondernemen is het opeens heel makkelijk om een verhaal te vertellen hoe je de wetenschap naar de praktijk vertaalt.”

Die stap is overigens niet makkelijk, vertelt Iannuzzi die benadrukt dat aan de basis van iedere geslaagde startup waarschijnlijk vijf of zes mislukkingen staan. Zijn bedrijf in nanosensoren slaagde uiteindelijk wel, maar ook dat had heel wat voeten in de aarde. “Wees nederig en laat anderen je helpen,” zegt Iannuzzi dan ook. “Wetenschappers hebben nogal eens het idee dat ze alles het beste weten.”

Op de ‘hoogmis’ in Veldhoven ligt naast de drukbezochte samenkomst van bedrijven en natuurkundigen nog altijd de nadruk op natuurkundig toponderzoek. Aan het slot van de woensdagmiddag is het podium in de grote zaal dan ook aan professor Margaret Murnane. De Ierse natuurkundige doet onderzoek in Boulder Colorado naar lasers.

Oplossing voor onbestaand probleem

In 2010 werd nog de vijftigste verjaardag van de laser gevierd, vertelt Murnane. “Dat was eigenlijk destijds een oplossing voor een probleem dat nog niet bestond. Toen konden we ons nog niet voorstellen wat een oneindige hoeveelheid toepassingen lasers zouden gaan krijgen.”

Wat opvalt in het onderzoek naar licht en het gebruik ervan is hoe langzaam de stappen gaan die er wetenschappelijk gezet worden. “Als je nu een arm breekt en er wordt een foto gemaakt, verschilt die niet wezenlijk van de foto die Wilhelm Röntgen in 1895 maakte,” vertelt Murnane.

Het probleem van röntgenstraling is dat het enorm kostbaar is om het voor toepassingen onder controle te krijgen, legt Murnane uit. In het 1984 opgezette Star Wars Project van Ronald Reagan was er veel geld en werden er stappen gezet waar het onderzoek naar röntgenstralen zoals Murnane en haar man dat in Colorado doen.

Inmiddels ontwikkelt Murnane lichtbronnen met röntgenstralen op tafelbladformaat, waar dit vroeger enkel mogelijk was in peperdure onderzoeksfaciliteiten. “Het gaat allang niet meer om de zoektocht naar een nucleair wapen. Het zijn babystapjes die dit onderzoeksveld maakt, maar we hebben geen idee waar de grenzen van wat er mee kan liggen.”

 

 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK