Kunstonderwijs kind van de rekening

Nieuws | de redactie
15 februari 2017 | Het VVD-voornemen om fors te korten op het kunstonderwijs zorgt voor gefronste blikken in het hbo. Collegelid Rob Verhofstad (Hanzehogeschool) begrijpt weinig van de plannen. “Het is vreemd dat juist op deze sector de pijlen worden gericht.”

“Bedenkelijk,” zo noemt Verhofstad het voornemen om te korten op de kunsthogescholen. Hoewel de plannen nog doorgerekend moeten worden door het CPB, meldt De Telegraaf dat het kunstonderwijs een korting van €100 miljoen tegemoet kan zien. Die korting kan er toe leiden dat hogescholen moeten snijden in het aantal studenten dat zij toe kunnen laten.

We zitten al op een bare minimum

“Met zo’n bezuiniging kom je er de facto toe dat er opleidingen moeten stoppen,” vertelt Verhofstad. “Maar let wel, we werken bij de Hanzehogeschool op het conservatorium al op een ‘bare minimum’. En dat is maar één van de voorbeelden. We hebben nu precies genoeg voor een symfonieorkest-bezetting. Zelfs als je daar slechts tien procent vanaf haalt, ontneem je studenten al de kans om in zo’n setting te oefenen en het vak te leren.”

Volgens Verhofstad is het bovendien vreemd om juist van de kunsten een dergelijke bezuiniging te verwachten. “Al sinds de het rapport van de commissie-Dijkgraaf hebben de kunstopleidingen zichzelf een plan voor reductie opgelegd. Er wordt enorm geselecteerd, er zijn al minder studenten in een veld dat juist groeit.”

Negatieve visie op de kunsten

Het lijkt er op dat VVD vanuit een negatieve visie op de economische meerwaarde van de kunsten heeft geredeneerd, zo concludeert Verhofstad als hij het verkiezingsprogramma leest. Maar dat is onterecht. “Er wordt gezegd dat opleidingen beoordeeld moeten worden op baanperspectief. Maar zelfs als je daar naar kijkt is het vreemd dat juist op deze sector de pijlen worden gericht. Afgestudeerden doen het juist heel goed.”

Als voorbeeld geeft Verhofstad Dansacademie Lucia Marthas. “De werkloosheid bij afgestudeerden daar is echt nul. Zelfs als we drie keer zoveel studenten zouden aannemen, zouden we die nog aan het werk krijgen. Dat zijn studenten die al tijdens hun studie aan de slag gaan bij dansgezelschappen en dus zo een baan hebben.”

Volstrekte willekeur

Onderschat mag ook niet worden wat het economische belang van het kunstonderwijs is voor Groningen, ziet Verhofstad. “Als je kijkt naar investeringen zijn we de tweede culturele stad van Nederland. Dat we zo’n levendig cultureel klimaat hebben, dat draait ook op het onderwijs. Dat ondernemers zich hier willen vestigen, zich binden, dat heeft ook met cultuur te maken. Je kunt dat niet los van elkaar zien.”

Verhofstad noemt het volstrekte willekeur dat er bij het zoeken naar bezuinigingen in het onderwijs nu naar de kunsten gekeken wordt. “Er wordt geredeneerd op basis van aannames die simpelweg niet kloppen met de werkelijkheid. Juist de kunstopleidingen zijn geroemd om hun kwaliteit en vermogen om kritisch te kijken naar het volume. Het zou raar zijn als zij nu opeens gestraft zouden worden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK