Lessen voor de branch campus

Nieuws | de redactie
15 februari 2017 | Het is nog altijd spannend of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) straks echt van start kan met de internationale campus in het Chinese Yantai. Bij Stenden volgen ze de ontwikkelingen met interesse. De hogeschool heeft al enige jaren ervaring met campussen in onder meer Qatar en Zuid-Afrika.

De branch campussen in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand en Indonesië stelt studenten van Stenden in staat via de Grand Tour een deel van de hun studie te volgen op verschillende plaatsen in de wereld. “Internationalisering behoort sinds enkele decennia tot de kern van onze onderwijsvisie,” vertelt bestuurslid Klaas-Wybo van der Hoek.

“Voor studies als toerisme, hospitality en international business was het al niet meer dan vanzelfsprekend dat je ook ervaring in het buitenland op doet. Voor andere studies gaat dit ook meer en meer gelden.” Ze gaan bij Stenden op de Grand Tour. Die geeft de goede borging van de kwaliteit. Die meerwaarde voor de kwaliteit en de inhoud moet volgens Stenden leidend zijn bij de keuze voor onderwijs op een buitenlandse vestiging.

Waardevolle internationale ervaring

Omdat het in de wet is vastgelegd dat wie een Nederlands diploma wil halen, minimaal 60 EC dient te halen op Nederlands grondgebied, komen er jaarlijks veel studenten uit het buitenland naar Leeuwarden. “We hebben bijvoorbeeld in Zuid-Afrika ook studenten die een lokaal geaccrediteerd diploma kunnen halen, maar alle anderen komen ook hierheen. Ook andersom is er dus die waardevolle internationale ervaring.”

Het model van de branchcampus in het Chinese Yantai waar de RUG op inzet, hoopt dat deze eis verdwijnt. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt af van de stemming in de Tweede Kamer die hoogstwaarschijnlijk volgende week voorligt. Ook de bestuurders van Stenden volgen het verloop daarvan met interesse.

“Je ziet dat het voor buitenlandse studenten soms best lastig is om een jaar naar Nederland te komen. Mensen in Doha bijvoorbeeld die gewoon een gezin hebben. Als daar in de wet iets verandert, zullen wij ook zeker kijken of we dat beter kunnen organiseren. Uiteraard is het ook in ons belang dat dat goed geborgd is in kwaliteit en transparantie.”

Zorgen om de financiën

Dat de meningen in de Tweede Kamer uiteenlopen – met name de SP toont zich tegenstander van de Groningse plannen – heeft volgens Stenden-voorzitter Leendert Klaassen vooral te maken met zorgen over het financiële plaatje. “Men maakt zich zorgen over hoe een en ander financieel geregeld is, dat begrijp ik wel. Je moet je activiteiten in binnen- en buitenland heel strikt scheiden, maar dat is heel goed te doen.”

Toen Stenden zelf begon aan zijn onderwijsaanbod in het buitenland, waren er op een gegeven moment vergelijkbare vragen. “Het was wel anders, want wij zijn op heel kleine schaal begonnen en vervolgens heel organisch gegroeid. In een later stadium zijn er inderdaad wel vragen gesteld. De Inspectie wilde weten of alles wel goed gescheiden was. ‘Kom maar kijken’, zeiden we. Toen bleek dat het financieel allemaal prima geregeld was.”

Nederland heeft wat te bieden

Mocht de RUG groen licht krijgen om door te gaan met de campus in Yantai, dan opent dat wellicht mogelijkheden voor andere hoger onderwijsinstellingen in Nederland. Het onderwijsmodel met branch campussen neemt wereldwijd al een vlucht. Er zijn inmiddels meer dan 250 van deze campussen wereldwijd en met name universiteiten in Angelsaksische landen maken er graag gebruik van.

“In dat soort landen hebben universiteiten degree awarding power, waardoor ze op dit punt een veel grotere speelruimte hebben dan wij,” legt Leendert Klaassen uit. “Ik sluit niet uit dat andere instellingen in Nederland straks ook gaan kijken wat er mogelijk is. Het Nederlands hoger onderwijs is van een hoog peil, dus we hebben internationaal wel wat te bieden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK