March for Science gaat mondiaal

Nieuws | de redactie
15 februari 2017 | Op Earth Day, 22 april, verenigen wetenschappers zich voor de Science March. Om de wetenschap te vieren en een stevig geluid te laten horen aan politici en beleidsmakers. Was in eerste instantie alleen Washington DC het toneel van protest, inmiddels gaat de Science March mondiaal.

De eerste weken van het presidentschap van Donald Trump hebben voor veel beroering gezorgd. Waren voorgenomen maatregelen al reden voor miljoenen Amerikanen om zich onder de vlag van de Women’s March te verenigen en hun protest te laten klinken, ook de wetenschap is bezorgd over wat Trump voor hen gaat betekenen.

Steun voor de wetenschap

Op 22 april – Earth Day – organiseren wetenschappers in de Verenigde Staten dan ook een Science March on Washington om hun zorgen te uiten. “We unite as a diverse, nonpartisan group to call for science that upholds the common good and for political leaders and policy makers to enact evidence based policies in the public interest,” schrijven de initiatiefnemers op de website.

Volgens de organisatoren van de Science March zijn wetenschappers te lang stil geweest ten aanzien van politici en beleidsmakers die zich niets gelegen laten aan wetenschappelijk bewijs. Die houding is gevaarlijk en bedreigt onderzoekers in hun ruimte om onderzoek te doen en hun kennis te communiceren. “We moeten ons verenigen en de wetenschap steunen,” schrijven de organisatoren die vijf kernprincipes geformuleerd hebben.

Ook in Nederland

Net als de Women’s March is de Science March begonnen als protest in Washington DC. Het richt zich daarmee duidelijk op de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Desalniettemin vindt het protest navolging, niet alleen in de Verenigde Staten, maar wereldwijd.

Op de website van de Science March is te zien dat er inmiddels 228 ‘satellite marches’ op andere plekken worden georganiseerd op 22 april. Uiteraard vindt het gros daarvan plaats in de Verenigde Staten, maar ook in Japan, Chili, Frankrijk en China worden demonstraties georganiseerd. Ook in Amsterdam is een March for Science gepland. Heel hard loopt het nog niet. Op Facebook hebben zich vooralsnog minder dan 200 mensen aangemeld. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK