Nadja Jungmann Lector van het Jaar

Nieuws | de redactie
2 februari 2017 | 2017 is nog maar net begonnen, maar toch is er al een Lector van het Jaar gekroond. Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht wint de prijs die dit jaar in het teken staat van ongelijkheid in samenleving en onderwijs.

Jungmann troefde vandaag bij de uitreiking door ISO en ScienceGuide haar collega’s Louise Elffers (Hogeschool van Amsterdam) en Marijke Kral (Hogeschool Arnhem Nijmegen) af. Bij het ISO-seminar ‘Open voor Talent’ ontving de Utrechtse lector de prijs uit handen van minister Bussemaker. 

U leest het juryrapport hieronder:

Het deelnemersveld bij deze editie van de Lector van het Jaarverkiezing was van hoog niveau en samen met Eric van de Luijtgaarden, de voorzitter van de Vereniging van Lectoren, hebben we de inzendingen dan ook met veel plezier en interesse bestudeerd.

Uiteindelijk viel de eer op drie genomineerden. Het deed ons deugd te zien dat het hier drie vrouwen betreft die zich ieder in hun vakgebied uitnemende onderzoekers en ambassadeurs van het praktijkgericht onderzoek zijn. De drie nominaties laten zien dat in het praktijkgerichte onderzoek minder sprake is van een genderprobleem dan in de universitaire wereld het geval is. 

Alle drie de genomineerden werken aan onderzoek en onderwijs en aan de gelijkstelling en het vergroten van kansen voor kwetsbare groepen. Zo zet Louise Elffers zich in Amsterdam concreet in om de kloof tussen mbo en hbo te dichten en betrekt daarbij lokale overheden en alle betrokken onderwijsinstellingen. Nadja Jungmann op haar beurt maakt het leven van schuldenaren in de samenleving makkelijker met haar onderzoek en activiteiten op het grensvlak van recht en sociaal werk. Marijke Kral tot slot weet met de inzet van ICT-toepassingen de mensen in het onderwijs die het moeilijk hebben net dat duwtje in de rug te geven. En zo biedt iedere lector op haar eigen manier een belangrijke bijdrage aan het bestrijden van ongelijkheid.

Er kan echter maar één lector, de Lector van het Jaarverkiezing winnen. 

En de jury benadrukt nog maar eens dat het moeilijk was dit jaar. Toch kan er maar zijn die in onze ogen het meest compleet is. Het werk van een lector is veelzijdig en de winnaar van 2017 laat zien op alle vlakken haar steentje bij te dragen.  Of het nu onderzoek, onderwijs, docentprofessionalisering, studentbetrokkenheid, werkveldbetrokkenheid, multidisciplinariteit, exposure of het verbinden van maatschappelijke partijen is. Nadja Jungmann, de winnaar van 2017, combineert dit allemaal in een onderwerp waarin een luide vraag om hulp hoorbaar is. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK