Onderzoek naar hulp voor kwetsbare oudere

Nieuws | de redactie
23 februari 2017 | Een van de belangrijkste belemmeringen van ouder worden is kwetsbaarheid. Professor dr. Ivan Bautmans gaat als visiting professor aan de slag bij het Hanze-lectoraat Healthy Aging om te kijken wat nodig is om efficiënte oefentherapie voor ouderen op te stellen.

Ivan Bautmans – expert in bio-gerontologie – is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij voorzitter is van de vakgroep Gerontologie en de onderzoeksgroep Frailty in Ageing research. In het Center of Expertise Healthy Ageing gaat hij bijdragen aan het onderzoek naar biologische veranderingen in de skeletspieren na fysieke oefening.

Fysieke kwetsbaarheid is naast sociale, medische en psychologische kwetsbaarheid het grootste probleem waar ouderen mee kampen. Fysieke kwetsbaarheid toont zich in spieratrofie, spierzwakte en vermoeidheid. Deze verschijnselen kunnen verminderd of zelfs voorkomen worden door fysieke activiteit, zoals spierversterkende oefeningen.

Bautmans wordt op 1 maart aanstaande officieel geïnstalleerd tijdens het symposium Kwetsbaarheid in Beweging. Daar zal hij ingaan op het thema fysieke oefening ter bestrijding van leeftijd gerelateerde spieratrofie en spierzwakte. Meer informatie over dit symposium is hier te vinden


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK