Pabo-alumni straks ook bevoegd in vmbo

Nieuws | de redactie
2 februari 2017 | In de eerste jaren van het vmbo is veel behoefte aan pedagogisch-didactische kwaliteiten. Daarom wordt er vaak een beroep gedaan op pabo-alumni, ook al zijn deze niet officieel bevoegd. Een nieuw opleidingstraject van dertig studiepunten laat deze docenten nu in een half jaar hun bevoegdheid halen.

Eind vorig jaar presenteerde de VO-raad samen met de Onderwijscoöperatie en Vereniging Hogescholen een plan aan OCW om er voor te zorgen dat de circa 1500 pabo-gediplomeerden die nu in het vmbo werkzaam zijn hun bevoegdheid kunnen halen. Vanaf februari 2017 kunnen deze docenten in een maatwerktraject een beperkte nieuwe bevoegdheid halen met de naam ‘groepsleerkracht vmbo onderbouw basis/kader’.

Op de Hogeschool Utrecht is men inmiddels begonnen met de eerste deelnemers aan het bijscholingstraject. Studenten krijgen een blended traject aangeboden van in totaal 30 ECTS waarvan een belangrijk deel via zelfstudie, digitale omgeving en werkplekleren betreft. Op andere plekken, zoals ook bij Hogeschool Windesheim gaat een vergelijkbaar traject in september van dit jaar van start.

Studenten doen in het Windesheim-traject aanvullende kennis en vaardigheden op over algemene pedagogiek en didactiek, Nederlands en rekenen/wiskunde. Bovendien maken ze een keuze uit één van de volgende drie profielen: Mens en Natuur, Mens en Maatschappij, of Engels. Met het stapelen van delen van het traject, kunnen studenten bovendien de tweedegraads lesbevoegdheid in een bepaald vak behalen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK