Politieke kleur op universiteiten onderwerp van debat

Nieuws | de redactie
28 februari 2017 | Als het aan Mark Chelgren (Republikeins senator in Iowa) ligt, moeten publieke universiteiten in de staat de politieke voorkeur van nieuwe medewerkers in overweging nemen. De senator wil dat de balans tussen Republikeinen en Democraten in universiteiten gewaarborgd blijft.

“Een persoon mag niet aangenomen worden als professor of docent bij een universiteit als de politieke voorkeur van die persoon er op de dag van aannemen voor zorgt dat het percentage van het personeel op een faculteit dat de ene politieke affiliatie heeft het percentage van het personeel met de tegenovergestelde affiliatie met meer dan tien procent overschrijdt,” valt in het wetsvoorstel te lezen. 

Studenten hebben recht op informatie

Tegen The Chronicle zegt Chelgren: “Ik denk dat het noodzakelijk is dat de studenten, de klanten, zo veel mogelijk informatie hebben. Studenten die collegegeld betalen moeten weet hebben van de politieke voorkeur van hun professoren, zodat als ze vragen hebben, ze deze in een context kunnen plaatsen.”

Hoewel het wetsvoorstel van Chelgren veel verder gaat, is de wens om weet te hebben van politieke voorkeuren vergelijkbaar met de wens die Pieter Duisenberg onlangs heeft uitgesproken. Het VVD-Kamerlid sprak in een debat in de Kamer de wens uit dat er onderzoek gedaan moet worden naar de politieke homogeniteit op universiteiten.

“De wetenschap moet er voor de samenleving zijn en niet voor een selecte groep. Als er dan heel veel mensen in de samenleving zich niet meer herkennen in de wetenschap en geen gebalanceerd beeld krijgen, dan gaat de samenleving twijfelen,” zei Duisenberg daar destijds over tegen ScienceGuide.

Een provocerende motie

In de Kamermotie die daarop werd ingediend door VVD-Kamerlid Karin Straus en Duisenberg werd het streven afgezwakt tot een verzoek om een KNAW-onderzoek naar politieke zelfcensuur op universiteiten. Zowel minister Bussemaker als SP-Kamerlid Jasper van Dijk hadden niettemin hun twijfels over de intenties van de VVD. “Deze motie is een provocerende motie omdat er heel veel vooronderstellingen onder zitten dat de universiteit te links zou zijn,” stelde Van Dijk.

Ook in de Verenigde Staten heeft men het idee dat het wetsvoorstel van Republikein Mark Chelgren voortkomt uit het idee dat de politieke voorkeur op universiteiten naar links neigt. De koepel van publieke universiteiten in Iowa is tegen het voorstel van Chelgren. “We verwachten van onze universiteiten dat ze het best gekwalificeerde personeel inhuren om onze studenten te doceren en we geloven in ‘diversity of thought’,” zegt woordvoerder Mr. Lehman.

Of het plan van Chelgren in het slechts drie publieke universiteiten tellende Iowa kans van slagen heeft is nog niet bekend. Een vergelijkbaar plan om balans aan te brengen in de politieke affiliatie van het personeel van universiteiten in North Carolina sneuvelde vorig week in de senaat. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK