Record: kwart studenten heeft buitenland-ervaring

Nieuws | de redactie
13 februari 2017 | Van de studenten die in het studiejaar 2013-2014 afstudeerden heeft het 24 procent studiegerelateerde buitenlandervaring opgedaan, concludeert EP-Nuffic op basis van onderzoek.

Een recordaantal, stelt de organisatie voor internationalisering in onderwijs met gepaste trots. Populaire landen onder deze studenten zijn met name België en het Verenigd Koninkrijk (3.285) en in mindere mate de VS en Duitsland.

Uit de nieuwe analyse van EP-Nuffic blijkt dat momenteel bijna 13.700 studenten uit Nederland een volledige bachelor- of masterstudie in het buitenland volgen. Dat is 2% van alle studenten in Nederland. Het Europese gemiddelde is 3,3%.

Studenten in het hbo (23%) en wo (26%) ontlopen elkaar weinig waar het buitenlandervaring betreft, al gaan de universitairen iets vaker de grens over. Binnen vakgebieden zitten wel forse verschillen: in de landbouw en milieu-sector vertrekt ruim 60 procent studiegerelateerde naar het buitenland, andere vakgebieden komen niet boven de 15 procent uit.

Schermafbeelding 2017-02-13 Om 14.38.53

Bijna de helft van de studenten met buitenlandervaring maakt gebruik van Erasmus+, het Europese subsidieprogramma dat dit jaar haar 30-jarige bestaan viert. Het aantal Nederlandse studenten dat gebruik maakt van Erasmus+ is in de afgelopen 10 jaar ruim verdubbeld van 6.000 in 2006 tot 12.000 in 2016.

Uit onderzoek van LSVb en ISO bleek afgelopen jaar dat meer dan de helft van de studenten die overweegt naar het buitenland te gaan, dit uiteindelijk niet doet, onder meer doordat studieprogramma’s hier onvoldoende ruimte voor bieden. 

Het onderzoek van EP-Nuffic is gebaseerd op een cohort dat is gaan studeren voor de invoering van het leenstelsel. Wat de gevolgen daarvan zijn op de buitenlandervaringen van studenten moet vervolgonderzoek uitwijzen. LSVb en ISO waarschuwden vorig jaar op ScienceGuide dat het leenstelsel fnuikend is voor het proces van internationalisering van studenten.

Bron afbeelding: EP-Nuffic rapport.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK