Rust aan het front

Nieuws | de redactie
10 februari 2017 | “Als je er al extra geld naartoe stuurt en misschien moet dat wel, dan moet je zeker weten dat de industrie zelf ook het nodige doet.” Premier Rutte begrijpt de roep van de kennissector om €1 miljard aan investeringen, maar wil dan ook dat het bedrijfsleven over de brug komt.

Bij een bijeenkomst van de werkgevers bij Siemens in Den Haag sprak ook premier Rutte. In een interview met de premier voor VNO-NCW legde hij uit dat hij begrip heeft dat er vanuit kennisinstellingen en werkgevers gevraagd wordt om 1 miljard extra investeringen in R&D.

“Ik snap dat men dit zegt. Innovatie en fundamenteel onderzoek is voor de industrie van fundamenteel levensbelang. Als je er al extra geld naartoe stuurt en misschien moet dat wel, daar gaan wij naar kijken, dan moet je zeker weten dat de industrie zelf ook het nodige doet.”

Meer inzet van het bedrijfsleven

Toch constateert de premier dat er ook nog problemen zijn en wil hij dat het bedrijfsleven meer gaat investeren in onderzoek. “Op dit moment is wel één probleem in Nederland, dat is dat we voor de investeringen van research dat niet van de overheid komt afhankelijk zijn van een beperkt aantal bedrijven. Dus dat zal dan ook echt moeten verbreden en daar zou je hele goede afspraken over moeten maken. Dat een euro van de overheid ook leidt tot extra euro’s in investeringen in innovatie vanuit de industrie.” 

Rutte riep ook op om niet allemaal nieuwe regelingen op te stellen voor innovatie en wetenschapsbeleid.  “We hebben de afgelopen jaren in Nederland wel allemaal hervormingen moeten doorvoeren. Juist op het terrein van de industrie zie je nu dat er dingen werken. Het topsectorenbeleid, de manier waarop vanuit Economische Zaken wordt geholpen om innovatie van de grond te krijgen, maar ook de samenwerking tussen bedrijven, universiteiten en hogescholen. Ik zou er echt voor willen pleiten: rust aan het front de komende jaren en er voor zorgen dat wat nu werkt blijft werken. En elkaar scherp houden dat wij wel blijven innoveren en dat we de beste dingen blijven doen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK