Turkse expertise over aardbevingen naar Groningen

Nieuws | de redactie
21 februari 2017 | Dr. Ishan Engin Bal van het Earthquake Engineering & Disaster Management Institute in Istanbul wordt lector Aardbevingsbestendig Bouwen bij de Hanzehogeschool. Engin Bal deed in Istanbul onderzoek naar hoe historische gebouwen reageren op trillingen in de grond.

Engin Bal – nu al veel in Groningen – gaat samen met zijn vrouw Eleni Smyrou aan de slag bij het Kenniscentrum NoorderRuimte. Beide onderzoekers haalden hun PhD in Earthquake Engineering in het Italiaanse Pavia.

Het lectoraat Aardbevingsbestendig Bouwen van het Kenniscentrum NoorderRuimte doet praktijkgericht onderzoek naar de relatie tussen de bevingen in de ondergrond en de uitwerking daarvan op de gebouwde omgeving en de leefbaarheid in het gebied.

Zo heeft zestig procent van de huizen in Loppersum aardbevingsschade. In heel het bevingsgebied heeft het verhoogde risico op (zware) aardbevingen invloed op het welzijn, de kwaliteit van leven, de vestigingsvoorwaarden, het imago, de investeringsbereidheid en de waarde van het onroerend goed.

In Istanbul deed Engin Bal veel onderzoek naar hoe historische gebouwen reageren op trillingen in de grond en hoe daar in de bouw en restauratie goed op kan worden ingesprongen. U ziet hieronder een filmpje van zijn werkzaamheden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK