Verkiezingsdebat binding internationaal talent

Nieuws | de redactie
21 februari 2017 | Hoe trekken we de beste studenten, docenten en wetenschappers aan? EP-Nuffic, VSNU, Vereniging Hogescholen, LSVb en ISO organiseren donderdag 23 februari in Nieuwspoort in Den Haag een debat met politici over het aantrekken en binden van internationaal talent.

In de internationale battle for talent kondigt zich voorzichtig een verschuiving aan. In Washington is het credo tegenwoordig America First, en vanuit Londen zit de Brexit eraan te komen. Liggen hier ook kansen voor het Nederlandse hoger onderwijs, zo zijn Britse universiteiten aan het kijken om een nevenvestiging te openen op het Europese vasteland. Zo werd deze week bekend dat Oxford een campus wil oprichten in Parijs. Ook de rector van de KULeuven, Rik Torfs heeft recent Britse universiteiten uitgenodigd om nevenvestigingen te openen in België. Wat doet Nederland op dit punt? 

Werving kan beter 

Gaat Nederland tegen de stroom in? Het aantal internationale studenten, promovendi en onderzoekers in Nederland, groeit gestaag door. Ruim 1 op de 5 masterstudenten is uit het buitenland afkomstig, net als bijna de helft van alle promovendi. Zij dragen bij aan een ambitieus (studie)klimaat en komen vaak terecht in technische R&D-functies. Daarmee zijn ze belangrijk voor innovatie, kennis en de Nederlandse staatskas. Toch stellen analisten vast dat ons overheidsbeleid met betrekking tot werving en binding van internationaal talent beter kan. 

Tegen deze achtergrond debatteren verschillende politici over dit onderwerp. Allereerst Pieter Duisenberg (VVD) hij lanceerde laatst het plan om 225.000 internationale studenten naar Nederland te halen. Hij wil op die manier dat het Nederlandse hoger onderwijs een topsector wordt. 

De vraag is of Amma Asante (PvdA) bij dit debat achter minister Bussemaker gaat staan. Die vond dat rond het plan van Duisenberg veel te veel de geur hing van: kennis, kunde, kassa. De minister wilde daarom meer inzetten op BiIdung dan op het economische nut van internationalisering. 

Kosmopolitische elite 

Het CDA heeft Sebastiaan den Bak (CDA) afgevaardigd, de nummer 27 op de kandidatenlijst. Gaat hij evenals zijn collega in de Kamer Michel Rog de motie verdedigen van de PVV die Nederlandse studenten voorrang wilde geven op buitenlandse studenten bij studies met een numerus fixus? En vindt hij ook net als Rog dat de Verengelsing in het hoger onderwijs te veel is doorgeslagen ten gunste van de ‘kosmopolitische elite’? 

D66 heeft oud-wethouder van Den Haag en de nummer 5 op de kandidatenlijst Ingrid van Engelshoven (D66) afgevaardigd. Van Engelshoven die onderwijs in haar portefeuille had als wethouder heeft zich ingezet om de Universiteit Leiden uit te laten breiden in Den Haag. Om op die manier de internationale stad van vrijheid, vrede en recht kracht bij te zetten. Hoe kijkt zij tegen internationalisering aan? En gaat zij ook het plan van haar collega in de Kamer Paul van Meenen verdedigen om meer in te zetten op internationalisering in het MBO? 

Wat vindt GroenLinks? 

De andere deelnemer aan het debat is Lisa Westerveld (GroenLinks), de nummer 14 op de kandidatenlijst. GroenLinks deed de afgelopen kabinetsperiode niet mee aan debatten in de Kamer over internationalisering de vraag is wat vindt GL eigenlijk over internationalisering? 

Andere vragen die aan de orde komen zijn wat internationalisering betekent voor Nederlandse studenten? Moet het aantal internationale studenten verdrievoudigd worden? Hoe belangrijk is dat voor onze arbeidsmarkt en economie? En is dat goed of slecht voor de kwaliteit van het onderwijs? 

U kunt zich hier aanmelden voor het debat.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK