VSNU spreekt zich uit tegen Trump

Nieuws | de redactie
1 februari 2017 | De immigratiebeperkingen die de Verenigde Staten heeft ingesteld voor mensen met een Syrisch, Iraans, Libisch, Somalisch, Sudanees en Jemenitisch paspoort raken wetenschapper overal ter wereld. Ook de VSNU spreekt zich daarom uit.

Eerder deze week maakte president Donald Trump bekend dat mensen uit zeven overwegend Islamitische landen voorlopig niet zomaar de Verenigde Staten in kunnen komen. Die maatregel heeft voor veel onrust gezorgd en overal ter wereld spreken mensen zich uit.

Mobiliteit van wetenschappers essentieel

Begin deze week veroordeelde de Europese universiteitenkoepel EUA de maatregel al. “De veiligheidsoverwegingen van president Trump mogen gerechtvaardigd zijn, met deze maatregel  wordt politiek bedreven met het leven van academici en studenten,” zo stelde Secretaris Generaal van de EUA in een verklaring.

De VSNU sluit zich aan bij die woorden. “Voor de wetenschap is mobiliteit van wetenschappers over landsgrenzen heen zeer belangrijk. Het zorgt ervoor dat universiteiten wetenschappelijk talent van over de hele wereld kunnen aantrekken,” schrijft de Nederlandse universiteitenkoepel.

De VSNU hoopt dan ook dat het decreet zal worden ingetrokken, omdat het wereldwijd de academische gemeenschap schaadt. “Ook wetenschappers die in Nederland in dienst zijn, worden hiermee in hun wetenschappelijke contacten ernstig beperkt. Zij worden immers beperkt in hun mobiliteit, waardoor zij bijvoorbeeld niet naar conferenties of seminars kunnen reizen.”

Beangstigend

Eén van de slachtoffers van de plannen van de Verenigde Staten is Armen Hakhverdian. De UvA-politicoloog heeft naast een Nederlands ook een Iraans paspoort en werkt momenteel op de Universiteit van San Diego. Hakhverdian wilde dit voorjaar even terugkeren naar Nederland, maar zou in eerste instantie door de regelgeving niet meer de VS in kunnen. Inmiddels is duidelijk gemaakt dat mensen met een dubbel paspoort en een geldig Amerikaans visum toch het land in mogen.  

“Het is beangstigend dat dit mogelijk is”, zegt Hakhverdian in gesprek met De Volkskrant over de executive order van Trump en de onzekerheid die dat voor velen met zich meebrengt. “En vernederend, omdat je ineens als minderwaardig wordt gezien.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK