VU start onderzoek voor gelijke kansen in onderwijs

Elk kind moet echter de kans krijgen zijn ambities te ontdekken, zijn talenten te ontwikkelen en zijn dromen waar te maken. De Leergemeenschap Slotervaart richt zich op het versterken van een gezonde en inclusieve schoolcultuur op de verschillende scholen. Zo kunnen leerlingen zich ontwikkelen op de schoolladder. Naar verwachting verbetert niet alleen hun motivatie, maar ook het leerrendement, hun ’thuisgevoel’ op school en hun maatschappelijke vorming. Voor leerlingen betekent dit dat de sociale liftfunctie van het onderwijs versterkt wordt.
Met de Leergemeenschap Slotervaart verbindt het Institute for Societal Resilience van de Vrije Universiteit Amsterdam zich samen met bovengenoemde scholen aan dit project, een vijfjarig onderzoeksprogramma. Het is bovendien de ambitie om in de loop van het vijfjarige programma een bijzondere leerstoel te realiseren aan de VU om deze gedeelde kennis en expertise verder te ontwikkelen en breed beschikbaar te maken voor onder anderen het onderwijsveld.
VU en diversiteit
De VU kan met recht worden gekenschetst als universiteit van de gelijke kansen. Door de diverse samenstelling van de studentenpopulatie, de maatschappelijke betrokkenheid van de VU en het (historisch gewortelde) emancipatoire karakter van de universiteit – er studeren veel eerste-generatiestudenten aan de VU – bestaat een natuurlijke verbinding met de onderwijsinstellingen in de Leergemeenschap en Amsterdam Nieuw-West.
De leergemeenschap maakt professionalisering en bestudering van een doorlopende schoolcarrière in Amsterdam mogelijk van primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO en biedt studenten van verschillende niveaus bovendien de mogelijkheid tot ‘emancipatie on the job’ door te participeren in het onderzoek.
Meest Gelezen
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
