Zwitserland mag weer meedoen aan Horizon 2020

Nieuws | de redactie
28 februari 2017 | In 2014 zorgde een referendum over immigratie ervoor dat Zwitserland niet langer deel mocht nemen aan de EU-programma’s Horizon 2020 en Erasmus+. Inmiddels zijn de Zwitsers weer terug in Horizon 2020, maar Erasmus+ laat nog even op zich wachten. Is dit het voorland van de Britten?

English version here.

Hoewel Zwitserland nooit lid is geweest van de Europese Unie doet het sinds 1992 al mee aan het Erasmusprogramma. In 2014 werd er zelfs onderhandeld over volledige toegang tot Erasmus+, maar een referendum om een quotum in te stellen voor het aantal migranten dat Zwitserland in mag, gooide roet in het eten omdat het in strijd was met de grondbeginselen van de Europese Unie rond het vrije verkeer van personen.

Compromis gevonden

Sindsdien mag Zwitserland onder hele strenge voorwaarden aan een klein deel  van de Europese programma’s voor onderwijs en wetenschap deelnemen. Als het land niet voor 9 februari met een plan zou komen om vrij verkeer van personen in de EU te garanderen, dan zou Zwitserland zelfs volledig worden uitgesloten van deelname aan Horizon 2020.

Maar dat plan kwam er toch. Eind 2016 werd de Federal Act on Foreign Nationals aangenomen waarmee Zwitserland en de EU het gewenste compromis vonden. In de nieuwe regelgeving wordt het quotum afgeschaft, maar mogen werkgevers in sectoren waar hoge werkloosheid is, wel voorrang verlenen aan mensen die al wonen en of werken in Zwitserland.

EU-president Jean-Claude Juncker stelde in december dat de EU en Zwitserland hard gewerkt hebben aan het vinden van een oplossing. “De Commissie zal de invoer van het plan nauwlettend volgen. 2017 kan een mijlpaal betekenen in de ontwikkeling van een betere relatie tussen de Europese Unie en Zwitserland.”

Die verbeterde relatie zorgt er nu in ieder geval voor dat Zwitserland weer volledig kan gaan deelnemen aan het Horizon 2020 programma. Dat betekent onder meer dat Zwitserse wetenschappers weer meedingen naar de felbegeerde ERC Grants. De afgelopen jaren had de Swiss National Science Foundation een alternatief fonds ingericht om de sterke positie van Zwitserland in de wetenschap te garanderen.

Deelname aan het Erasmus+ programma gaat langer op zich laten wachten, zo laat de Europese Commissie weten.  De onderhandelingen over toetreding in het programma dat loopt van 2014 tot 2020 moeten nog van start gaan en verwacht wordt dat het nog zeker een jaar gaat duren voor deze zijn afgerond.

Lessen voor Groot-Brittannië

De ontwikkelingen in Zwitserland zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden door Groot-Brittannië. De Brexit-onderhandelingen zullen zeker gevolgen hebben voor de deelname van het Verenigd Koninkrijk aan Europese onderwijs- en wetenschapsprogramma’s.

Theresa May lichtte begin dat jaar de Britse Brexit-plannen toe en stelde daarbij dat de Britse universiteiten graag internationaal blijven samenwerken. De plannen om restricties te stellen op het gebied van immigratie zouden daarbij wel eens een belangrijk sta-in-de-weg kunnen vormen. Misschien dat een compromis naar Zwitsers model de oplossing kan zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK