CDA en SP willen BKR-registratie voor studielening

Nieuws | de redactie
10 maart 2017 | Alleen het CDA en de SP willen een BKR-registratie voor studieschulden, blijkt uit een enquête van Geldshop. Ook de directeur van BKR wil dat en waarschuwt het kabinet. “Het heeft er alles weg van dat de ministers van financiën en onderwijs als kapitein en stuurman op een cruiseschip met studenten zitten.”

Deze week werd bekend dat de collectieve studieschuld is opgelopen naar bijna €18 miljard. Deze studieschulden staan in tegenstelling tot consumptief krediet niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) omdat ze worden gezien als investeringskrediet. Daarom hebben hypotheekverstrekkers geen inzicht in de studieschuld en kunnen hypotheekaanvragers deze verzwijgen.

Een ruime meerderheid (70%) van de ondervraagde politieke partijen is niet van plan daar iets aan te veranderen. Een kleine minderheid, waaronder SP en CDA, zijn wel voor een BKR-registratie van studieleningen. Blijkt uit een enquête van geldshop.nl die politieke partijen telefonisch en per mail benaderde en op basis van onderzoek van de verkiezingsprogramma’s.

Minimumbedrag

In een toelichting zegt het CDA dat niet alles geregistreerd hoeft te worden. Zo kan er gewerkt worden met een minimumbedrag. “Het CDA vindt het wel terecht dat schulden bekend zijn bij hypotheekverstrekkers, want immers: het heeft invloed op je maandelijkse lasten. Je zou nog wel na kunnen denken over een minimumbedrag, want moet je €1.000 aan studieschuld registreren? Dat is wat overdreven, of bijvoorbeeld alleen als er een betalingsachterstand is. Daar wil het CDA nog over nadenken. Maar de studieschuld helemaal negeren vindt CDA niet slim.”

GroenLinks is het stelligst in het afwijzen van een BKR-registratie, hoewel je verplicht je studieschuld moet melden bij een hypotheekaanvraag vindt GL dat van niet. “GroenLinks vindt dat studieschuld niet inzichtelijk mogen zijn voor banken, bijvoorbeeld voor een hypotheekverstrekking.” Daarnaast wil GroenLinks dat ook mensen boven de dertig in aanmerking komen voor een studielening. Echter dit heeft de partij niet laten doorrekenen  door het CPB.

BKR zelf heeft naar aanloop van het studievoorschotakkoord er al op gehamerd om bij de introductie van een leenstelsel de studieschulden te registeren. BKR-directeur Peter van den Bosch herhaalde dat deze week in niet misverstane woorden.  “Het heeft er alles weg van dat de ministers van Financiën en Onderwijs als kapitein en stuurman op een cruiseschip met studenten zitten. Ze koersen aan op de rotsen, maar ondanks waarschuwingen van het Nibud en de VEH passen ze de koers niet aan omdat ze hebben afgesproken op 15 maart het schip tijdig te verlaten.”

Minister Bussemaker was destijds woedend op BKR en die vond de conclusies “Voorbarig en onjuist.” “We moeten niet doen alsof het sociaal leenstelsel alleen maar over een schuldenberg gaat.”

Eerdere roep om verplichte registratie

Een jaar geleden pleitte Vereniging Eigen Huis (VEH) ook voor een verplichte registratie van studieschulden door het BKR. Op die manier kan volgens VEH worden voorkomen dat huizenkopers hun schuld verzwijgen en daardoor te zware hypotheeklasten kunnen aangaan. De Kamer reageerde bezorgd en staatssecretaris Kleinsma van Sociale Zaken die over schuldenproblematiek gaat was minder stellig in het afwijzen van een BKR-registratie dan haar PvdA-collega op OCW.

Ook werd binnen het onderzoek aan de verschillende politieke partijen gevraagd wat zij van plan zijn met de rente die op dit moment verbonden is aan studieleningen. Momenteel geldt hier namelijk de 5-jaars obligatierente. Alleen het CDA en de ChristenUnie willen die verhogen naar de 10-jaarsrente en 15-jaarsrente. Dat betekent dat studenten een hogere rente moeten betalen in ruil voor de herintroductie van de basisbeurs.

De volgende partijen zijn wel benaderd, maar hebben geen reactie gegeven: PVV, Piratenpartij, Liberalistische Partij, Lokaal in de Kamer, Forum voor Democratie, VNL, SGP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK