Creatieve industrie wil weer meedoen

Nieuws | de redactie
14 maart 2017 | De verkiezingen naderen de ontknoping en dus krijgt de toekomstig informateur uit alle hoeken instructies mee. In een brief ondertekend door onder meer HKU-voorzitter Jules van de Vijver werpen spelers in de creatieve sector zich op als partner in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

In een brief aan de informateur formuleren onder meer het Topteam Creatieve Industrie, het DesignLab van de UTwente en een scala aan design- en architectenbureau de belangrijkste uitdagingen waar Nederland zich voor ziet.

Ontwerpkracht biedt oplossingen 

Nederland vertoont “momenteel groei en krimp naast elkaar. Het nieuwe kabinet zal moeten werken aan de knelpunten in de zorg, de groeiende maatschappelijke tweedeling, het gebruik van duurzame energie én moet met een plan komen om in de benodigde één miljoen extra woningen te kunnen voorzien.” 

De creatieve industrie kan een belangrijke bijdrage leveren in het vormgeven van oplossingen, zo wordt gesteld in de open brief. De schrijvers bieden het kabinet dan ook aan “ontwerpkracht te gebruiken om oplossingen te vinden met originaliteit, verbeeldingskracht en verbinden vermogen en daarmee ook internationaal inspirerend te zijn.”

Fairphone en klimaatneutraal bier 

Voorbeelden van die internationale inspiratie zijn te vinden in onder meer de Nederlandse Fairphone en het voornemen van Heineken om in 2020 klimaatneutraal bier te gaan brouwen. “De kansen voor nieuwe ontwerpoplossingen in zorg, welzijn onderwijs en sociale kwesties zijn legio,” stellen de briefschrijvers dan ook met zelfvertrouwen. 

Dat betekent wel dat de creatieve industrie opnieuw wordt aangesproken door het kabinet. Ontwerpers moeten betrokken worden bij maatschappelijke vraagstukken en de meest geschikte ontwerpers moeten gevonden worden via innovatieve en toegankelijke aanbestedingen waarbij kwaliteit voorop staat en jonge ontwerpers niet a priori worden uitgesloten.

In de voorbije jaren heeft de creatieve industrie een nadrukkelijke rol gekregen in het industrie- en innovatiebeleid van Nederland. In 2012 werd het in kabinet Rutte-I tot één van de negen topsectoren gemaakt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK