Doorstart voor Nederlands Instituut in Marokko

Nieuws | de redactie
2 maart 2017 | Minister Bussemaker heeft in Rabat het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) heropend. Op een nieuwe locatie, met een bredere opdracht dan voorheen en een breder gedragen financiering is er weer toekomst voor het instituut.

Het in 2006 door de Universiteit Leiden opgerichtte NIMAR sloot in 2013 de deuren toen de financiering van het instituut werd stopgezet. Vier jaar later is het aan Bussemaker om de doorstart van het instituut te bezegelen. Naast OCW betaalt nu ook het ministerie van Buitenlandse Zaken mee (samen 2,4 miljoen per jaar).

Verdieping van culturele kennis 

In de nieuwe opdracht van het NIMAR staat verdieping van de kennis van elkaars samenleving, cultuur en taal centraal. Het instituut organiseert onderwijs dat onder andere bijdraagt aan de intellectuele vorming van islamitisch kader in Nederland en van (Marokkaans-)Nederlandse jongeren. 

Het instituut stimuleert daarnaast ook samenwerking tussen Marokkaanse en Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs, heeft het NIMAR een belangrijke bibliotheek en draagt het bij aan de nationale collectievorming over Marokko en de Arabische wereld. Ook biedt het plaats aan een productieve gemeenschap van onderzoekers.

Elkaar echt begrijpen 

In haar openingstoespraak zei minister Bussemaker: “Het vernieuwde NIMAR is er om onze werelden dichter bij elkaar te brengen. En om in het vertrouwen dat dan ontstaat, elkaar echt te ontmoeten. Het is een vrijplaats voor ontmoeting en gesprek, om geesten te scherpen en kennis te delen. Over Marokko, de Arabische wereld, de islam – en hoe zij zich verhouden tot de Nederlandse samenleving, taal en cultuur. Deze onderwerpen bestuderen in hun eigen context is cruciaal om elkaar echt te begrijpen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK