Grote steden helpen mbo-student op weg naar pabo

Nieuws | de redactie
7 maart 2017 | De overstap naar de pabo is met de introductie van de toelatingstoets voor velen een struikelblok geworden. Met name mbo-studenten die doorstromen ondervinden problemen. ROC’s en pabo’s uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam komen daarom met plannen om de overstap soepeler te laten verlopen.

Op de Hogeschool Rotterdam werd gisteren door minister Bussemaker het startsein gegeven voor de het mbo-pabo-doorstroomprogramma dat een initiatief is van ROC’s en pabo’s in de grote steden. Onder meer de iPabo, Inholland en Hogeschool Rotterdam doen mee aan de plannen. Vanaf september 2017 kunnen mbo-studenten starten met dit aanvullende onderwijsprogramma dat hen in een half jaar voorbereidt  voor de toelatingstoets van de pabo.

De pabo is witter geworden

De toelatingstoets heeft ervoor  gezorgd dat de kwaliteit van de pabo omhoog is gegaan, maar kent tegelijkertijd een ongewenst neveneffect, ziet Rotterdam-voorzitter Ron Bormans. “Bepaalde groepen komen niet door de toetsen heen. Wat we daardoor zien is dat de instroom op de pabo witter is geworden. En dat is geen goede ontwikkeling. Juist in een stad als Rotterdam is die diversiteit voor de klas nodig.”

“We zagen bij ons dat 54% zakt voor de toelatingstoets en dat meeste daarvan een niet-verwante mbo-vooropleiding heeft of een migratieachtergrond,” vertelt Frank van der Loo van de Hogeschool Rotterdam. “Dat leek ons voldoende aanleiding om dit programma op te gaan zetten.”

Hoe dat programma er precies uit gaat zien is nog niet in beton gegoten. Bovendien zullen de drie steden die in het plan participeren daar ook nog hun eigen accenten in aanbrengen. Van der Loo: “Het gaat er vooral om dat bijvoorbeeld een student die op het mbo een apothekersopleiding doet, maar toch het onderwijs in wil, goed klaargestoomd wordt voor de pabo.”

Talent scouten

Ook minister Bussemaker is geschrokken van de afgenomen mbo-instroom op de pabo en dus verwelkomde zij een initiatief als het mbo-pabo-doorstroomprogramma van harte. Het schakeltraject kan er voor zorgen dat zij goed voorbereid beginnen aan de toelatingstoetsen. Op die manier moet het aantal mbo’ers dat instroomt op de pabo de komende jaren weer in de pas gaan lopen

Bussemaker toonde zich bij de start van het programma op de Hogeschool Rotterdam verheugd met de plannen.  “Jullie zijn allemaal helden, met misschien wel de mooiste opleiding,” Tegelijk constateer Bussemaker dat er veel talent verloren gaat in het onderwijs en dat diversiteit zeker aandacht moet krijgen. “Alle mbo- en hbo-docenten moeten talenten scouten.”

In het een half jaar durende programma krijgen studenten een voorbereiding op de toelatingstoetsen van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Ook zal er aandacht besteed worden aan rekenen, taal, algemene ontwikkeling en het beroep. Deelname aan het schakeltraject is niet verplicht, maar biedt mbo’ers, vaak met een andere opleiding dan onderwijsassistent, wel een kans om beter toegerust naar de pabo te gaan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK