Hogescholen bundelen krachten in deeltijd

Nieuws | de redactie
7 maart 2017 | De Vereniging Hogescholen opent de jacht op de deeltijdstudent met de lancering van een nieuwe website. Het aanbod van twintig hogescholen, dat zich kenmerkt door een combinatie van werkplekleren, digitaal onderwijs en een onderzoekscomponent, is nu op een plek te vinden.

De markt voor deeltijdopleidingen is momenteel ruwweg gelijkelijk verdeeld over publieke en private partijen. De gezamenlijke hogescholen willen daar nu verandering in gaan brengen en vanuit de landelijke deeltijdadviescommissie is er hard gewerkt aan een campagne waarin al het deeltijdaanbod samengebracht wordt op een plek.

Vraaggestuurd organiseren 

De publieke hogescholen zien de vraag van hun studenten en de bedrijven waar zij werken sterk veranderen en dus passen zij hun aanbod daarop aan. Zo zijn de instellingen meer modulair gaan werken in het aanbieden van cursussen. “Onderwijsmodules werken als interventie op iets wat je vandaag niet kunt, maar morgen wel wilt kunnen”, licht Dick Sweitser (Saxion) toe.

“Werkenden passen leren in in hun dagschema’s waarin ze werken: een gezin onderhouden en studeren, dat vergt stuurmanskunst en doorzettingsvermogen.” Aldus Sweitser. Om die reden passen de hogescholen hun programma’s aan om tijdseffectief om te gaan met de tijd van de student en het bedrijf waar deze werkt.

Onderzoek als meerwaarde

Met de combinatie tussen werkplekleren, digitaal onderwijs en het behoud van de ontmoeting op de hogeschool denken de deeltijdopleidingen een heldere meerwaarde te hebben boven het private aanbod. Met name de onderzoekscomponent die de hogescholen beheersen heeft meerwaarde volgens Sweitser: “Studenten leren hierdoor niet alleen hoe ze iets moeten doen, maar door onderzoek leren zij ook waarom ze voor een bepaalde aanpak kiezen.”

Dat het eenduidig aanbieden van een grote diversiteit aan opleidingen is nog niet zo simpel geeft Fokke Aukema (HAN) ruiterlijk toe: “Er bestaan tussen instellingen natuurlijk flinke verschillen in de manier waarop opleidingen en cursussen beschreven worden. Dat is een flinke klus om allemaal samen te brengen.”

De grote krachtsinspanning ten spijt bleef de lancering van de vrucht van de samenwerking – een nieuwe website – een rustig feestje met professionals. De Vereniging Hogescholen was niet vertegenwoordigd bij de lancering. Het deeltijdaanbod van de hogescholen is te vinden op www.heelveelindeeltijd.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK