Hogescholen kijken bij elkaar in de keuken

Nieuws | de redactie
27 maart 2017 | Met de lancering van Project Buiten zetten hogescholen vanaf vandaag hun deuren open voor elkaars medewerkers. Tijdelijke projectopdrachten en meeloopstages worden niet alleen meer intern uitgezet, maar voortaan ook opengesteld voor medewerkers van andere hogescholen.

“Wat mij betreft ligt de tijd van concurrentie in het hbo ver achter ons,” vertelt Marcel Nollen, CvB-lid van Inholland. “Als we kennis en expertise uitwisselen, kunnen we het hbo op een nog hoger plan brengen.” Het initiatief van de hogescholen en Zestor, het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds van het hbo moet medewerkers de kans bieden om tijdelijk in de keuken te kijken bij een andere hogeschool.

Nieuwe dingen leren op een andere hogeschool

Doel van die uitwisseling is het delen van kennis en ervaring en zo het werkplezier bij medewerkers te verhogen. Op Project Buiten bieden de deelnemende hogescholen projectopdrachten en meeloopstages aan. Medewerkers van hogescholen krijgen zo de kans om tijdelijk en na afloop met terugkeer in de eigen functie, nieuwe dingen te leren op een andere hogeschool.

Henri van Boxtel, Directeur HR van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen ziet veel kansen voor het project: “Flexibel en wendbaar zijn. Ik denk dat we daar de komende jaren het verschil mee kunnen maken. Dat geldt voor ons als hogeschool, en daarmee ook voor iedere medewerker. Project Buiten draagt bij aan die wendbaarheid.”

Hele hbo moet mee gaan doen

Project Buiten is gebaseerd op het principe van wederkerigheid. Hogescholen die zich aansluiten bij Project Buiten dragen enerzijds projectopdrachten aan waarvoor zij gemotiveerde en gekwalificeerde mensen nodig hebben en organiseren meeloopstages om collega’s een kans te geven hun kennis te verruimen.

Anderzijds geven hogescholen de eigen medewerkers de ruimte om een Project Buiten te doen, om zo kun kennis, ervaring en energie bij een andere (of de eigen) hogeschool in te zetten. Het platform is een concreet middel om écht werk te maken van uitdaging en ontwikkeling van medewerkers. Op dit moment doen Inholland, Windesheim, de HAN, de HvA, Saxion, 10voordeleraar, Zestor en Vereniging Hogescholen mee aan het project. De bedoeling is dat Project Buiten uiteindelijk in het hele hbo actief wordt. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK