Lector reikt Groningse ondernemer de hand

Nieuws | de redactie
13 maart 2017 | Volgende week wordt Hanze-lector Willem Foorthuis officieel geïnstalleerd. Niet op de hogeschool in Groningen, maar in de strokartonfabriek in Oude Pekela. “Ik kom naar de ondernemers. Ik hoop dat zij met vragen komen,” zegt Foorthuis in Dagblad van het Noorden.

Willem Foorthuis is lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen aan de Hanzehogeschool. In de 19e eeuw waren een coöperaties een gangbaar bedrijfsmodel, maar als gevolg van globalisering zijn veel coöperaties inmiddels verdwenen. Onterecht, meent Foorthuis die stelt dat de roep om duurzaamheid, collectiviteit en herverdeling van verantwoordelijkheden ook de coöperatie weer toekomst geeft.

Nieuwe coöperaties

Daar is wel een nieuwe vorm voor nodig. Een vorm waarin de structurele samenwerking tussen onderwijs, onderwijs en overheid de basis vormt. Samen bouwen die drie partijen regionale economische ketens, voor voedsel, energie, water, gezondheid, sociale cohesie, natuurbeheer, biobased economie, start-ups en onderwijs. Op die manier leveren regionale bedrijven een belangrijke bijdrage aan een duurzame, circulaire economie.

Het lectoraat verbindt de thema’s coöperatief ondernemerschap en duurzaamheid met het onderwijs en onderzoek. Ondernemers, studenten, docenten, onderzoekers vinden elkaar op structurele basis in de Innovatiewerkplaats Krachtig MKB. Buiten de school, in de realiteit van de werkvloer en met een regio breed netwerk. Dit sluit aan bij de regionale innovatiestrategie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Samen met het SNN gaan de lector, de ondernemers, de studenten en docenten een majeur programma voorbereiden om de coöperatieve Innovatiewerkplaats regio breed uit te rollen. Het opleiden van toekomstige professionals wordt hierin geschakeld aan het oplossen van problemen en uitdagingen in de beroepspraktijk.

Groningen als focusregio 

Het werkgebied is de regio Noord-Nederland, met een specifieke focus op Groningen en met uitstraling naar Drenthe, een deel van Friesland en het aanpalende Duitse gebied. Vanuit de regionale insteek van de RIS3 (innovatiestrategie Noord-Nederland) wordt de horizon verbreed naar andere Europese en mondiale regio’s.

De installatie van het lectoraat is de aftrap voor het bouwen van deze bovenregionale Innovatiewerkplaats. De aftrap vindt plaats in de Strokartonfabriek Free & Co. in Oude Pekela. Willem Foorthuis wil met die keuze het beeld bijstellen dat Oude Pekela ‘het nationale icoon van de achterstand’ zou zijn, zo vertelt hij in Dagblad van het Noorden.

“Naast Free & Co. zit de hennepvezel verwerkende fabriek Hempflax. Het is ongelooflijk wat ze daar allemaal maken tot aan de dashboards van Mercedes aan toe. En ze kunnen er nog veel meer. Daarom begin ik hier onder het motto: the innovation army is marching.”

De installatie van Willem Foorthuis is op 23 maart. Het volledige programma van de bijbehorende conferentie vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK