Opvolger Hans Schutte komt van Sociale Zaken

Nieuws | de redactie
13 maart 2017 | Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een opvolger voor de naar DUO vertrokken Hans Schutte. Marcelis Boereboom wordt de nieuwe directeur-generaal voor Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie.

Boereboom die op 15 april officieel aan de slag gaat, heeft ruime ervaring in Den Haag. Hij was onder meer werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij VWS werkte hij al samen met toenmalig staatssecretaris Jet Bussemaker.

Marcelis Boereboom is naar eigen zeggen een sociaal-democraat. In 2011 was hij bij VWS verantwoordelijk het voor het elektronisch patiëntendossier dat uiteindelijk sneuvelde in de Eerste Kamer. “Dat is het absolute dieptepunt in mijn hele ambtelijke carrière. Niet zozeer omdat de Eerste Kamer iets collectief afstemt, maar omdat dat op de verkeerde gronden is gebeurd,” zegt Boereboom daar zelfkritisch over. 

Bij OCW wordt Boereboom de opvolger van Hans Schutte. Schutte vertrok eind vorig jaar naar de top van DUO, waar hij voor de moeilijke taak staat om het leenstelsel administratief te gaan organiseren. Vorige week nog stelde CDA-Kamerlid Michel Rog nog Kamervragen. Hij wilde weten in hoeverre de inmiddels tot €17 miljard gestegen studieschulden nog geïnd gaan worden. Een vraagstuk waar zowel Hans Schutte als Marcelis Boereboom de komende jaren hun handen aan vol zullen hebben.

Met de benoeming van Marcelis Boereboom treedt voor de tweede keer in korte tijd een man toe tot de top van het ministerie van OCW. Afgelopen zomer werd Feite Hofman ondanks een procedure die nadrukkelijk op zoek was naar een vrouw, al directeur Hoger Onderwijs en Studiefinanciering in de Hoftoren. Bussemaker’s roep om meer vrouwen in topfuncties vindt derhalve bij OCW nog weinig weerklank.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK