Taalstrijd laait weer op in Vlaams hoger onderwijs

Nieuws | de redactie
3 maart 2017 | De Universiteit Gent wil af van de strikte regelgeving in Vlaanderen die Engelstalige opleidingen belemmert. De Vlaamse nationalisten van de N-VA steigeren. “Voor die twee buitenlandse studenten pedagogie extra?” gispt men de Gentse universiteit.

Momenteel mag maximaal 6 procent van de bacheloropleidingen in het Engels worden gegeven en bij 35 procent van de masteropleidingen. Ter vergelijking, in Nederland wordt 70 procent van de masters in het Engels gegeven. De Vlaamse Onderwijsraad die de regering onafhankelijk adviseert op het gebied van onderwijs  pleit voor de afschaffing van deze quota. “Rigoureuze kwantitatieve quota zijn een overbodige maatregel”, stelt men.

Pas na vijf jaar

Koen Daniëls van de N-VA is absoluut geen voorstander van afschaffing, zo laat hij aan de krant De Standaard weten. De Vlaamse regering waar ook de NV-A in zit heeft het advies van de Onderwijsraad besproken volgens Daniëls. Er is afgesproken dat er alleen een versoepeling komt voor buitenlandse hoogleraren. Die moeten voortaan pas na vijf jaar Nederlands B2 kunnen spreken en niet zoals nu in drie jaar.

Meer opleidingen in het Engels is volgens Daniëls niet nodig. “Het maximaal aantal Engelstalige opleidingen wordt nu nog niet bereikt. Ik stel me ook de vraag wat het nut is van een opleiding pedagogische wetenschappen in het Engels. Moeten we de taalregels versoepelen voor die twee buitenlandse studenten extra?”

Verdringing van het Nederlands

Daniëls vindt dat er alleen al omwille van de democratiseringsgedachte in het hoger onderwijs een dam tegen de ‘verengelsing’ moet worden opgeworpen. Maar hij geeft ook aan dat het Nederlands als wetenschapstaal voor Vlaanderen belangrijk is en dat de huidige normen er vooral op gericht zijn om kwalitatief onderwijs te behouden en “Engels om het Engels” te vermijden. Bovendien vreest de partij de verengelsing van ons onderwijs en dus een verdringing van het Nederlands.

Het is niet voor het eerst dat de Ugent zich zorgen maakt over de beknellende regelgeving omtrent Engels in het Vlaamse hoger onderwijs. “De Vlaamse universiteiten lopen heel wat talent mis door de strenge taalregeling, zolang aan de Vlaamse universiteiten die strenge taalregeling geldt, keer ik niet meer terug naar Vlaanderen,” stelde Luc Soete, tot voor kort rector van de Universiteit Maastricht.  Soete zei dit naar aanleiding van een eerdere  oproep van de Gentse rector Anne de Paepe, die overigens eerder deze week bekend maakte niet op te gaan voor een volgende termijn bij haar universiteit. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK