Vijf nominaties voor tweede Pro-Motor award

Nieuws | de redactie
6 maart 2017 | Wie wordt de opvolger van het Delftse Ekolectric als winnaar van de Pro-Motor award? Vijf projecten van onder meer het RDM Centre of Expertise en het ROC Twente zijn genomineerd voor die prijs die de innovatieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs huldigt.

Vorig jaar kroonde de jury onder leiding van Siemens-topman Ab van der Touw het Delftse Ekolectric tot Pro-Motor. In deze samenwerking, met onder meer de TU Delft en ROC Mondriaan, wordt gewerkt aan het toegankelijker maken van elektrisch rijden. “De resultaten zijn letterlijk al onderweg, zichtbaar in het verkeer gebracht als waterstofbus en elektrische auto’s.” stelde de jury dan ook.

Dit jaar zijn uit in totaal vijftien inzendingen vijf projecten genomineerd. De projecten laten volgens de jury zien dat de Centers of Expertise en de Centra voor Innovatief Vakmanschap in hbo en mbo zich sterk ontwikkelingen. Het zijn plekken waar echt vernieuwing in het beroepsonderwijs plaatsvindt en waar bedrijfsleven nieuwe inspiratie opdoet.

De inzendingen zijn dit jaar ook beoordeeld op het aanwakkeren van nieuw ondernemerschap in de vorm van start-ups en scale-ups. Alle genomineerden laten hier volgens de jury veelbelovende activiteiten zien. De vijf genomineerden zijn:

1) Food & Proces Campus

Dit project in Noord-Holland is in zekere zin zélf een start-up. Vanuit bedrijven hebben vijf kwartiermakers zich sinds 2012 ingezet om de snelle ontwikkelingen in de technologie en arbeidsmarkt in hun sector van food/procesoperators op een slimme, structurele manier op te pakken. Zeventien bedrijven hebben daarbij de handen ineen geslagen en ook regionale overheden erbij getrokken.

Kern van dit project is de opzet en inrichting van een techniekcampus in Zaanstad waar een aantal nieuwe techniekopleidingen in de foodsector van start is gegaan. Daarmee heeft men kennis gebundeld, nieuw beroepsonderwijs tot bloei gebracht, jongeren opgeleid en banen voor hen in de bedrijven mogelijk gemaakt.

2) Maatwerktraject HR

Het bedrijf Norma zit middenin de dynamiek van Industrie 4.0 en Smart Industry. Het bedrijf wil zijn medewerkers optimaal laten bijdragen aan die ontwikkelingen. Dat vereist echter een belangrijke impuls aan hun vakmanschap en ondernemende houding: de ‘motor voor verandering’ in het bedrijf.

Bovendien leiden robotisering en digitalisering tot andere vormen van (team)werk waardoor werknemers geacht worden ‘permanent nieuwsgierig’ te zijn. Om dat vraagstuk goed te tackelen hebben Norma, ROC Twente en Techwise Twente in co-creatie een intern trainingsproces ontworpen en uitgevoerd in co-creatie. Het maatwerk HR traject is in zeker zin een start-up in het domein van Leven lang leren in de praktijk. De gekozen aanpak slaat aan en leidt tot de ontwikkeling van nieuwe maatwerktrajecten voor leven lang leren, een wezenlijk aspect in het aanbod en de doorgroei van de Centra in de breedte.

3) Aquabots

Het RDM Centre of Expertise werkt sinds 2014 met een reeks partijen (in het bedrijfsleven, onderzoek, hbo, universiteiten) en zo’n 50 tot 75 studenten per jaar aan het programma Aquabots. Hierin ontwikkelt men ‘gerobotiseerde bootjes’ (drones) die meet- en inspectietaken verrichten op en onder water.

De gemeten data is van groot belang voor de maritieme sector die hier grotendeels van afhankelijk is. Het belang van de data zorgt er voor dat de partijen uit onderzoek, ontwikkeling, ontwerp en innovatieve productie zich zijn gaan verenigen rond dit programma. Met een testlocatie binnen het waterbouwkundig laboratorium in het Innovation Dock van RDM en nu ook de Dronehaven daar is een experimenteerstation voor varende drones gerealiseerd in de Rotterdamse haven. Inmiddels is een startup in ontwikkeling, dat vanuit de prototypes die het programma heeft ontwikkeld overgaat naar de productie van inzetbare Aquabots.

4) Hemelswater

Klimaatverandering zorgt voor veel meer wolkbreuken en steden lijden daardoor forse schades. Dit project – waarin onder meer Centre of Expertise Amsterdam Creative Networks, Hogeschool van Amsterdam, Rainproof, en de gemeente Amsterdam betrokken zijn – werkt aan manieren zulke overlast slim op te vangen en al dat plotselinge regenwater te benutten voor zinvolle zaken. Bierbrouwen bijvoorbeeld. Dat is ook wat dit project voor staat: bier brouwen met regen als grondstof.

Het oorspronkelijke idee ‘bier dankzij hoosbuien’ werd kansloos en te disruptief geacht. Maar men zette door, pakte het onderzoek op naar slimme filtersystemen die kon omzetten in een grondstof voor de brouwerij, en richtte het logistieke gedeelte en distributie daaromheen in. Inmiddels doen er allerlei branches in de stad mee vanuit hun heel eigen invalshoeken. De start-up is daarmee in de fase van scale-up gekomen, de BV en de minorstudenten van de HvA produceren tussen de 26 en 52 fusten bier per week.

5) The Barn – Garage van de toekomst 

De Garage van de Toekomst begon als studententraject bij ROC A12, maar is inmiddels in een vervolgfase waarin de garage concreet wordt gerealiseerd door studenten en ondernemers. Het doel van die garage, ook wel “The Barn” genoemd, is het opzetten van een leer -en testomgeving voor nieuw onderwijs en vernieuwende vervoersmiddelen.

Bijzonder is de wijze waarop men dit tot stand wil brengen. De innovatieve ruimte wordt gebouwd door studenten met verschillende technische achtergronden. In de ruimte werken de studenten aan de duurzame ontwikkeling van hun onderwijs. Samenwerking tussen de school, overheid en het bedrijfsleven is daarbij leidend. Zij willen ‘The Barn’ meteen laten functioneren als een uithangbord voor innovatief technisch onderwijs.

De jury van de Pro-Motor award buigt zich in de komende weken verder over de vele interessante aspecten en verdiensten van deze vijf genomineerde projecten. Zij let daarbij op de mate van vernieuwing, betrokkenheid van de partners, kenniscirculatie en potentie binnen het thema ondernemerschap. Op 23 maart maakt juryvoorzitter Ab van der Touw de winnaar bekend.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK