Wie wordt de informateur?

Nieuws | de redactie
16 maart 2017 | De verkiezingen zijn gedaan. En dus moet er verkend worden hoe het volgende Kabinet er uit komt te zien. De VVD is als grootste partij aan zet en aangezien alle partijen de samenwerking met de PVV uitsluiten zijn de middenpartijen van belang. Maar wie wordt er informateur? ScienceGuide zet wat kandidaten op een rij.

Na de verkiezingen is het de beurt aan de informateur om te verkennen welke partijen de komende vier jaar eventueel vier jaar met elkaar. Vandaag verzamelen de fractievoorzitters zitten zich op het kantoor van Kamervoorzitter Khadija Arib en wordt een eerste informateur aangewezen. Logischerwijs is de VVD als grootste partij aan zet. Maar wie gaat het doen?

De formatie over rechts

ScienceGuide tipt de VVD senator Jan Anthonie Bruijn. De vertrouweling van Mark Rutte is de architect van de partijprogramma’s die de liberalen de afgelopen drie verkiezingen de zeges opleverden. De Leidse hoogleraar kent de wensen en eisen van de VVD als geen ander en dus lijkt Bruijn de aangewezen persoon om beste coalitie uit het vuur te slepen.

Mocht het de liberalen niet lukken om tot een compromis te komen, dan zijn de andere partijen aan zet. Omdat het niet te verwachten valt dat de PVV veel partijen gaat overtuigen met ze in zee te gaan, lijkt de eerstvolgende in lijn D66 zijn. De democratische middenpartij heeft keuze te over maar gezien de versplintering in de Kamer is iemand nodig die bij iedereen een voet tussen de deur heeft. Polderaar Alexander Rinnooy Kan zou maar zo eens de beste papieren kunnen hebben om een akkoord over rechts te sluiten.

Het CDA dan. Wellicht dat Wim van de Donk de aangewezen persoon is om een geschikt kabinet bij elkaar te krijgen. Begin dit jaar nog werd de Brabantse Commissaris van de Koning nog door Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste lokale bestuurder. Van de Donk was al eens voorzitter van de WRR en geniet bij veel partijen respect. Een zeer geschikte kandidaat om iedereen bij elkaar te krijgen dus.

De formatie over links

Mocht het over rechts niet lukken, dan zal wellicht GroenLinks de beurt krijgen om een coalitie te gaan vormen. In dat geval zou het maar zo kunnen dat Jesse Klaver zijn mentor Femke Halsema naar voren schuift. Onder Jesse Klaver heeft GroenLinks in opvattingen een ruk naar links gemaakt, maar een linkse coalitie is met de huidige zetelverdeling haast onmogelijk. Halsema zou daarom de aangewezen persoon kunnen zijn om juist de middenpartijen op één lijn te krijgen. Bovendien is bekend dat zij als Kamerlid prima door één deur kon met Mark Rutte.

De ChristenUnie lijkt met deze uitlag een sleutelpositie in handen te hebben om de coalitie VVD, D66, en CDA in beide Kamer aan een meerderheid te helpen. De meest voordehand liggende informateur daar is Arie Slob die twee jaar terug vertrok als fractievoorzitter en recent nog voor de Vereniging Hogescholen een advies schreef over de nieuwe kwaliteitsafspraken. 

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«