Zaanse campus wint Pro-Motor

Nieuws | de redactie
27 maart 2017 | De Food Process and Tech Campus in Zaanstad heeft de tweede editie van de Pro-Motor award gewonnen. Juryvoorzitter Ab van der Touw noemt met het oog op de voedselproblematiek het Zaanse project “het beste, en best schaalbare project tussen de inzendingen."
pro-motor food and tech campus
Het winnende team

Vijf initiatieven waren er genomineerd vanuit de reeks voordrachten die werden ingeleverd bij de jury van de Pro-Motor award. De award is een idee van Katapult, een netwerk van aanjagers uit onderwijs, bedrijfsleven, onderzoek en overheid waar de Centra voor Innovatief Vakmanschap en Centers of Expertise zich verenigen.

Tegenslagen overwonnen

Onder meer Saxion en de Hogeschool Rotterdam waren dit jaar doorgedrongen tot de laatste vijf kanshebbers, maar uiteindelijk ging de hoofdprijs naar een plan waar met name het mbo betrokken is. In Zaanstad hebben inmiddels 17 bedrijven de handen ineengeslagen voor een Food Process and Tech Campus met een nieuw pakket aan mbo-opleidingen.

“Dit is een initiatief waarvan wij hebben ondernomen dat er vijf ondernemers mee zijn gestart en dat ze al de nodige tegenslagen hebben moeten overwinnen,” vertelde juryvoorzitter en Siemens-topman Ab van der Touw bij de uitreiking in Amsterdam. “Ze zijn tegen obstakels aangelopen waardoor het allemaal moeilijker ging: BTW-problematiek, schaalproblematiek, maar ze hebben niet opgegeven.”

En nu is er dus de Food Process and Tech Campus. “Met de grote voedselproblematiek die er aan zit te komen in de wereld denken wij dat dit het beste, best schaalbare project is dat tussen de inzendingen zat”, vertelt Van der Touw.

Innovatief experimenteren

Het project in Noord Holland is in zekere zin een vorm van innovatief experimenteren, is ook te lezen in het juryrapport. “Vanuit bedrijven hebben 5 kwartiermakers zich sinds 2012 ingezet om de snelle ontwikkelingen in de technologie en arbeidsmarkt in hun sector van food/procesoperators op een slimme, structurele manier op te pakken.”

Het resultaat is een nieuwe techniekcampus in Zaanstad, met een nieuw aanbod aan mbo-opleidingen. “Daarmee heeft men kennis gebundeld, nieuw beroepsonderwijs tot bloei gebracht, jongeren opgeleid en banen voor hen in de bedrijven mogelijk gemaakt”, schrijft de jury.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK