Onrechtmatig BSA frustreert studenten

Nieuws | de redactie
6 april 2017 | Het LSR constateert dat studenten die te maken hebben met een onrechtmatig Bindend Studieadvies (BSA) opvallend veel moeite moeten doen om hun studie te kunnen vervolgen. “Onderwijsinstellingen proberen studenten buiten te houden terwijl ze volledig het recht hebben terug te keren.”

Vorig jaar stuurde het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) samen met het ISO een brandbrief naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de onrechtmatige praktijken van onderwijsinstellingen die ook in het tweede jaar een BSA hanteerden. “Het is een taak van de wetgever om er voor te zorgen dat de BSA-regeling door instellingen wordt uitgevoerd in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever”, schreven zij toen.

In 2013 stelde minister Bussemaker een experiment voor met een bindend studieadvies in het tweede jaar om te kijken of dit het studierendement zou verbeteren. Een aantal instellingen deed hier aan mee, maar besloot te stoppen met het experiment nadat veel zaken die bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs terechtkwamen verloren werden.

Lees verder: de Universiteit Leiden staakte eerder de BSA proef vanwege verregaande juridische uitspraken tegen de universiteit.

Op grond van de brandbrief hebben onderwijsinstellingen hun beleid aangepast, maar dat is blijkbaar niet genoeg om te voorkomen dat er nog steeds honderden studenten zijn die ten onrechte hun studie hebben moeten staken. Het LSR stond deze studenten de afgelopen maanden bij om ze alsnog terug te krijgen op hun opleiding, en ziet hoeveel moeite dat soms kost.

Het blijkt dat instellingen alleen studenten willen herinschrijven als er een paardenmiddel: dreigen met de hoogste onderwijsrecht, aan te pas komt. “Onderwijsinstellingen proberen studenten buiten te houden terwijl ze volledig het recht hebben terug te keren. We roepen onderwijsinstellingen dan ook op om hun fouten te erkennen en de gedupeerde student tegemoet te komen”, zegt LSR-bestuurslid Gabriël van Rosmalen.

Het LSR is bij monde van Gabriël van Rosmalen geschrokken van de onwillige houding van onderwijsinstellingen die pertinent aanvragen van studenten afwijzen. “Waar we juist verwacht hadden dat onderwijsinstellingen actief gedupeerde studenten zouden benaderen voor een herinschrijving, werden verzoeken van studenten zonder reden afgewezen.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK