Peking universiteit naar Oxford

Nieuws | de redactie
6 april 2017 | Het negentiende-eeuwse Foxcombe Hall was de Universiteit van Peking bijna negen miljoen pond waard om een nieuwe dependance in te stichten in Oxford. De business school moet studenten een introductie bieden in de Chinese economie.

Het is serious business voor de Chinese Partij om het land internationaal op de kaart te zetten, zowel op het gebied van onderwijs als onderzoek. De Chinese overheid heeft zich gecommitteerd aan een uitgave van 2,5% van het bruto nationaal product voor investeringen in onderzoek. De internationale uitbreiding van universiteiten lijkt hier een verlengde van te zijn.

Tweerichtingsverkeer

De Universiteit van Peking zal huizen in een gebouw dat voorheen van de Open University of Britain was. De Chinese universiteit was niet de enige bieder, maar volgens decaan Wen Hai was zijn bod er eentje waar je geen ‘nee’ tegen kunt zeggen. Naar verwachting zal de instelling na de zomer de eerste studenten verwelkomen.

Op hetzelfde moment zijn ook Britse universiteiten bezig met uitbreiding in China. Zo kondigde de Leicester University, een instelling met meer studenten dan de Universiteit van Amsterdam, aan samen te gaan werken met de Dalian University of Technology op een campus 560 kilometer ten noorden van Peking.

Invloedssfeer

Op de universiteitscampus van Peking in Oxford zal 40% van het personeel, en zo’n 15% van de studenten uit het buitenland komen. De voertaal zal Engels zijn en studenten gaan een jaar naar China voor hun opleiding. Dit komt overeen met de aanpak van veel universiteiten die omgekeerd in China een dependance oprichten: opleiden voor de lokale doelgroep en niet die uit het thuisland. 

Een paar maanden geleden riep president Xi Jinping de Chinese universiteiten nog op om op te treden als voorvechters van de communistische ideologie. Hoe deze uitspraken zich verhouden tot de ontplooiing van Chinese universiteitsdependances is niet geheel duidelijk, maar de staatssteun voor de acquisitie doet vermoeden dat De Partij hier op zal toezien.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK