Wie steunen de March for Science?

Nieuws | de redactie
18 april 2017 | Aanstaande zaterdag moet het Museumplein zich vullen met wetenschappers en zij die de wetenschap een warm hart toedragen. De ‘March for Science’ krijgt veel steun maar sommige partijen willen hun naam er niet officieel mee verbinden.

Het was de verkiezingsoverwinning van Donald Trump die de aanleiding gaf voor de mondiale protestbeweging die March for Science is gaan heten. Aanstaande zaterdag, op Earth Day, zullen wereldwijd meer dan 500 parallel georganiseerde marsen van start gaan waarvan ruwweg 300 in de Verenigde Staten en twee in Nederland: in Amsterdam en Maastricht.

Op hun website geeft de organisatie als grootste beweegreden dat het wat hen betreft afgelopen moet zijn met de wijze waarop wetenschappelijke inzichten op belangrijke thema’s genegeerd worden. De wetenschap moet zich volgens de initiatiefnemers verweren tegen de bedreigingen vanuit de politiek. Als concrete voorbeelden worden de academische repressie door Erdogan en het VVD-voorstel voor een onderzoek naar de politieke voorkeur van academici genoemd.

De afgelopen dagen is er meer bekend geworden over wie er meelopen in de mars en ook het programma staat inmiddels online. Of het zaterdag druk wordt in de hoofdstad en in Limburg moet nog blijken. Op het Facebook event geven meer dan 2000 mensen aan geïnteresseerd te zijn en meer dan 700 geven aan te zullen gaan.

Wie lopen er mee?

Verschillende universiteiten hebben aangegeven de manifestatie te steunen en sommige roepen hun studenten en medewerkers actief op om mee te doen. Naast een aantal universiteiten steunt de VSNU de organisatie ook financieel. De Vereniging van Lectoren liet tijdens het paasweekend in een persbericht weten de actie te steunen, de Vereniging Hogescholen steunt ook het intiatief. 

Grote namen zoals Robbert Dijkgraaf en André Kuipers hebben zich verbonden aan het initiatief, evenals een aantal onderzoeksinstituten. Op het evenement spreken veel wetenschappers, van promovendus tot professor, zich uit over onderwerpen zoals klimaatverandering, immigratie en de gezondheidszorg.

Onder de steunbetogers zijn ook twee partijen opvallend terughoudend in het uitspreken van steun. Zo geven zowel de KNAW als NWO op hun site aan de actie moreel, maar niet officieel te steunen. Zij achtten het niet de plek voor een overheidsorganisatie om zich te verbinden aan “politiek getinte initiatieven, hoe sympathiek deze ook zijn.”

Dat deze partijen wel steun bieden blijkt onder andere uit de aanwezigheid van beide voorzitters van NWO en KNAW aanstaande zaterdag, zo laten zij in een reactie weten op de March for Science. Eerder dit jaar gaf een bijdrage in de NRC van José van Dijck en Wim van Saarloos al blijk van de gedeelde waarden tussen de KNAW en de March for Science.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK