Cambridge University Press kiest gouden route

Nieuws | de redactie
22 mei 2017 | Liepen de gesprekken met Oxford University Press onlangs nog vast, met de collega’s van Cambridge doet de VSNU nu wel zaken. De komende drie jaar kunnen onderzoekers verbonden aan Nederlandse universiteiten direct via de gouden route publiceren in de full open access tijdschriften van Cambridge University Press.

Het is voor het eerst dat een uitgever kiest voor de gouden route, waarbij alle publicaties open access worden nadat ze zijn gepubliceerd.  VU-collegevoorzitter Jaap Winter, die namens de VSNU de onderhandelingen deed licht het toe: “Het is uniek dat alle wetenschappers die aan Nederlandse universiteiten verbonden zijn vanaf 1 juni ongelimiteerd open access kunnen publiceren in de 339 hybride tijdschriften en 17 volledig open access tijdschriften van CUP, zonder dat daar extra kosten voor de wetenschappers tegenover staan.”

Naar volledig open access

Volgens Cambridge University Press (CUP) gaat de overeenkomst met de VSNU heel ver. Die visie lijkt gerechtvaardigd door de moeizame onderhandelingen met andere uitgevers. “Hiermee laten we zien hoe serieus we open access nemen en hoe we landen als Nederland willen helpen om volledig open access te worden,” zegt volgens Matt Day, hoofd Open Access en Data Publishing bij de Britse uitgever.

Hoe moeilijk het is om tot een vergelijk te komen, bleek eerder deze maand al toen de gesprekken tussen de Nederlandse Universiteiten en Oxford University Press vastliepen. In tegenstelling tot Cambridge waren de collega’s van Oxford niet bereid water bij de wijn te doen. OUP heeft een voorstel aan de Nederlandse universiteiten gedaan, waarin geen aanbod zat voor betaalbare open access, zo stelde de VSNU.

De strijd die universiteiten en uitgevers voeren rond open access is hard. Begin dit jaar bleek uit documenten in handen van ScienceGuide dat uitgeverij Elsevier er veel aan gelegen is om de weg naar open access zo lang en onaantrekkelijk mogelijk te laten zijn. CUP is nu blijkbaar als eerste wel bereid tot deze verregaande stap. In gold open access blijven de universiteiten betalen voor hun lidmaatschap op de journals van CUP, maar hoeven wetenschappers die bij CUP publiceren niet bij te betalen om de publicaties beschikbaar te maken voor iedereen.

Afscheid voor VU-voorzitter

Voor Jaap Winter is het wellicht één van zijn laatste onderhandelingen voor de VSNU. Vandaag laat de Vrije Universiteit weten dat Winter af ziet van een tweede termijn als collegevoorzitter. Na 1 december zal de VU-voorzitter aan de slag gaan als Visiting Professor of Corporate Governance bij de business school Insead in Fontainebleau in Frankrijk.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK