Europese Commissie: Nederland moet investeren in R&D

Nieuws | de redactie
24 mei 2017 | Nederland moet meer investeren in onderzoek en innovatie. Dat adviseert de Europese Commissie aan de Europese Raad. De overheidsinvesteringen zijn ondanks de aantrekkende economie de laatste jaren gestagneerd en dat moet veranderen.

In februari werd een landenrapportage gepresenteerd waarin de Commissie concludeerde dat Nederland nog te weinig publieke investeringen in onderzoek en innovatie pleegt. “De publieke en particuliere uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling blijven laag in vergelijking met vergelijkbare landen.” Nederland is volgens de Commissie dus een buitenbeentje.

In het kader van het zogeheten Europees semester – een jaarlijkse cyclus waarin de Commissie adviezen voor het economisch- en begrotingsbeleid van de lidstaten voorstelt aan de Europese Raad van de Europese – worden er nu aanbevelingen gedaan om de investeringen in Nederland in onderzoek en innovatie te verbeteren.

Zo stelt de Commissie dat Nederland fiscaal beleid moet maken op basis waarvan het mogelijk is om extra investeringen te doen in onderzoek en innovatie. De Raad van Ministers van Financiën bespreekt de landenverslagen en de land-specifieke aanbevelingen in juni. De Europese Raad besluit in juli over de uiteindelijke aanbevelingen aan de lidstaten, die zich moeten vertalen in nationale begrotings- en hervormingsplannen.

De aanbevelingen voor de EU-lidstaten veranderen elk jaar en weerspiegelen de geboekte vooruitgang en het veranderende economisch milieu. Vorig jaar constateerde de Europese Commissie ook al dat de investeringen in onderzoek en innovatie in Nederland achterop dreigen te raken. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK