Groningen wil van fossiel naar duurzaam

Nieuws | de redactie
19 mei 2017 | De nieuwste aanwinst voor de Zernike campus, de Energy Academy Europe, werd woensdag geopend. Het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland moet de samenwerking op het gebied van duurzame energie tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de regio bestendigen.

“Als het aan Groningen ligt gaan wij de transitie maken van de grootste fossiele brandstofvoorraad naar de grootste duurzame energiebron van Nederland.” Dat was de inzet van commissaris van de Koning René Paas bij de opening van de Energy Academy Europe (EAE). “Wij hebben genoeg potentieel om niet alleen Groningen maar ook de grootste steden van Nederland van duurzame energie te voorzien.”

Energieneutraal

De ambitie om de duurzaamste provincie te worden zetten instellingen en de provincie Groningen kracht bij met de bouw van het prijswinnende gebouw. Groningen wil de proeftuin van Nederland worden op het gebied van duurzame energie en de aarbevingsproblematiek. In het kader van die ambitie heeft de EAE onder andere een innovatief dak met schuin geplaatste zonnecollectoren en gebouwelementen die onafhankelijk van elkaar schokken kunnen opvangen.

Door de toevoeging van een groen ventilatiesysteem dat door middel van een ‘zonneschoorsteen’ de luchtverversing verzorgd, 1600 zonnepanelen en driedubbel glas aan de buitenzijde van het gebouw verbruikt het naar verwachting op netto jaarbasis geen energie. Eventuele overproductie kan zelfs direct worden gedeeld met andere gebouwen op de campus. Ook is er geleerd van de gebruiksvriendelijkheid van andere energiezuinige gebouwen: medewerkers kunnen wel zelf een raampje open zetten.

De oplevering van de EAE beklinkt de samenwerking tussen de hoger onderwijsinstellingen op de Zernike campus. “Samen met ENTRANCE van de Hanzehogeschool biedt de Energy Academy Europe onderdak aan onze opleidingen en het onderzoek in het teken van de energietransitie.”, aldus de voorzitter van de RUG, Sibrand Poppema die sprak tijdens de opening. “Zo’n zeven jaar geleden gingen we in de regio samenwerken en alle projecten die we gepland hadden zijn inmiddels gestart.”

Energietransitie

Poppema reageerde in zijn opening op de protesterende studenten voor de deur. Zij willen “meer transparantie rondom de partnerschappen van de RuG met de fossiele industrie”. Vanuit de universiteitskrant en verschillende studentenraadspartijen rijst kritiek op de RUG die te veel met de fossiele giganten in zee zou gaan en dat deze partijen de transitie juist willen tegenhouden.

Volgens Poppema ligt het anders: “De Energy Academy is er niet om het gebruik van fossiele brandstoffen te promoten, het gaat ons hier juist om de transitie naar volledig hernieuwbare energie.” De expertise en de betrokkenheid van de grote energiebedrijven is daarbij essentieel volgens Poppema. Daarin werd hij bijgestaan door Adel El Gammal, Secretaris Generaal van de European Energy Research Alliance.

“We zitten inmiddels op 406 ppm aan CO2 en dat mag niet hoger uitvallen dan 450 ppm, dat hebben we internationaal afgesproken.”, aldus El Gammal. Volgens hem moeten daarvoor de politiek en het publiek worden aangesproken maar ook het bedrijfsleven. “Ik ben er van overtuigd dat we het bedrijfsleven nodig hebben, en dat we niet tegen maar met ze moeten werken.”

Daarnaast benadrukte El Gammal het belang van de multidisciplinaire aanpak bij onderwijs en onderzoek in het teken van de energietransitie. “Het is mooi als je de techniek achter duurzame energie begrijpt, maar in een dergelijke transitie spelen ook sociale en psychologische factoren mee. Ik ben onder de indruk van de samenwerkingen die hier gesmeed zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK