Onderzoek aan het Meer van Genève

Hieronder leest u zijn eerste bijdrage.
Elk jaar organiseert de Fondation Brocher een programma voor internationale en multidisciplinaire teams van onderzoekers waarin zij zich volledig kunnen storten op een bio-ethische onderzoeksvraag. De Zwitserse non-profit instelling wil hiermee wetenschappers de tijd en de ruimte geven om tot nieuwe inzichten te komen over de ethische, juridische en sociale implicaties van ontwikkelingen in het medisch onderzoek en de biotechnologie. De vertrekken van de Brocher residentie zijn dan maandenlang gevuld met wetenschappers uit alle windstreken. Ze werken aan hun project, organiseren lezingen en seminars en schrijven essays, artikelen en boeken.
Een jaar geleden stuurde ik met collega-promovendi Shannon Spruit (TU Delft, bio-ethiek), Esther van Duin (Universiteit Maastricht, neurowetenschappen van de psychiatrie) en Annelieke Driessen (Universiteit van Amsterdam, medische antropologie) een voorstel in. Dat voorstel werd gehonoreerd. Dat betekent dat ons team een maand de tijd krijgt om in de residentie gelegen aan het Meer van Genève te werken aan onze onderzoeksvraag.
Het einddoel van het project is om een beter begrip te krijgen van de totstandkoming, inhoud en de uitwerking van psychiatrische labels zoals burn-out of depressie. Op de retraite zullen we onderzoek doen naar de wijze waarop deze ‘labels’ vastgesteld worden, en hoe ze worden toegepast in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook in overheidsbeleid en wetenschappelijk onderzoek.
Dat heeft namelijk twee kanten. Het positieve aspect van het benoemen van een psychische aandoening is dat het de patiënt toegang geeft tot voorzieningen, en dat verzekeraars zorg ook moeten vergoeden. Maar het algemeen erkennen van een geestesziekte en de individuele diagnose kunnen ook nadelige gevolgen hebben, bijvoorbeeld in de sociale context. Uiteindelijk hopen we criteria te kunnen ontwikkelen om tot meer verantwoorde labels te komen.
Tijdens het verblijf zal ik op ScienceGuide een blog bijhouden over de voortgang van het onderzoek maar ook over andere wetenschappelijke en onderwijskundige ontwikkelingen ter plaatse. Voor eventuele suggesties voor onderwerpen ben ik bereikbaar op sdeknecht@scienceguide.nl!
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Laurens Buijs splijtzwam bij universiteitsbladen
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
