Wiskunde-grootheid op kandidatenlijst Macron

Nieuws | de redactie
12 mei 2017 | Nu Emmanuel Macron de nieuwe president van Frankrijk is, wordt het tijd om een team samen te stellen voor de parlementsverkiezingen in juni. Macron maakt zijn belofte waar dat de lijst voor de helft uit vrouwen bestaat en zorgt voor veel relatieve buitenstaanders.

Een lijst met politieke outsiders, zo wordt de keuze van Emmanuel Macron wel geschetst. Het Franse parlement telt liefst 577 zetels en dus heeft Macron een lijst van 428 kandidaten opgesteld voor de verkiezingen in juni. Op die lijst staan slechts 24 kandidaten die al in het parlement zitten. De Franse president vindt zijn kandidaten in alle geledingen van de Franse samenleving, waaronder de wetenschap.

Eén van de opvallendste verschijningen op de lijst van La République En Marche zoals Emmanuel Macron zijn partij noemt is Cédric Villani. De Lady Gaga onder de Franse wiskundigen werd Villani in 2015 al door de New Yorker genoemd. De Parijzenaar won in de 2010 een Fields-medal, de prijs die in de wiskunde gezien wordt als de Nobelprijs. Sindsdien heeft Villani zich opgeworpen als ambassadeur van de wiskunde.

“Van alle disciplines zijn wij het meest verborgen,” vertelt Villani aan de New Yorker. “We interacteren opvallend genoeg het minst met de buitenwereld, bovendien zijn we op scholen over het algemeen het meest gehate vakgebied.” Voor Villani extra reden om zichzelf na zijn prestigieuze prijs op te werpen als het gezicht van zijn vakgebied. Het resulteerde in 2012 in het biografische ‘Birth of a theorem: a mathematical adventure’.

Kijk hier de TED-talk die Cedric Villani hield om te laten zien wat er zo aantrekkelijk aan de wiskunde is.

Cedric Villani die sinds 2009 de directeur van het Institut Henri Poincaré is, is zich de laatste jaren meer en meer met de Franse politiek gaan bezighouden. Zo voerde hij vorig jaar nog campagne voor Anne Hidalgo die inmiddels namens de Parti Socialiste burgemeester van de Franse hoofdstad is. Nu die partij in Frankrijk zwaar heeft verloren, valt de keuze van de wiskundige dus op de partij van kersvers president Emmanuel Macron. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK