Hoger onderwijs in geboycot Qatar

Nieuws | de redactie
15 juni 2017 | Qatar is in een diplomatieke crisis terechtgekomen en dat heeft gevolgen voor het Nederlandse hoger onderwijs. De golfstaat huist namelijk een grote hoeveelheid internationale branch campussen. Ook Stenden heeft een vestiging in Doha. “We volgen de ontwikkelingen nadrukkelijk”, zegt Stenden-voorzitter Leendert Klaassen.

“Wat er nu in Qatar gebeurt zal onherstelbare schade veroorzaken voor de Golfstaten, maar ook voor de rest van de regio,” zegt Midden Oosten-onderzoeker Christopher Davidson van de Durham University tegen Times Higher Education. Onlangs kwam Qatar in zwaar weer terecht nadat Saoedi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein de diplomatieke banden verbroken. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te hebben met terroristische organisaties.

Multi-campus strategie

Volgens Davidson zal Qatar in de nabije toekomst minder aantrekkelijk worden voor universiteiten uit Europa, Australië en Amerika om zich te vestigen. De kans is groot dat ze hun aandacht verleggen naar bijvoorbeeld India en China, die zich kunnen presenteren als veiliger en economisch meer stabiel.

Ook Stenden kijkt met interesse naar China, maar dat zal volgens Leendert Klaassen niet ten koste gaan van de branch campus in Qatar. “Wij voeren een multi-campus strategie met onze hogeschool. We willen op verschillende plekken voet aan de grond hebben. We hebben al een vestiging in Bali en Bangkok, maar ook China is interessant. En de Golfregio is net zo interessant voor ons.”

Er zijn veel internationale campussen te vinden in Qatar, met name in hoofdstad Doha. Met geld van de Qatar Foundation is daar aan de rand van de stad in 1997 Education City verrezen. Op veertien vierkante kilometer zijn daar basisscholen, onderzoeksfaciliteiten en universiteiten gevestigd. Zo hebben onder meer de Georgetown University uit Washington en de Franse business-school HEC Paris een branch campus in Doha.

Weliswaar niet in Education City, maar wel in Doha, zit ook de Nederlandse hogeschool Stenden met een vestiging. Sinds 2000 biedt Stenden Qatar opleidingen in toerisme, hospitality en bedrijfskunde aan in de Qatarese hoofdstad.

“Stenden Qatar is een privaat initiatief dat onderwijs aanbiedt buiten het publieke bestel daar.”, legt Klaassen uit. “Dat is ook de ambitie van Qatar om meer private instellingen zich in het land te laten vestigen.” De branch campus van Stenden in Doha is tot stand gekomen in samenwerking met de Al Faisal Holding, een bedrijf dat zich met name richt op het toerisme en de hotelindustrie.

Onduidelijkheden over toekomst

“Er zijn nog geen indicaties dat de boycot ook gevolgen heeft voor het toerisme,” zegt Klaassen. “Qatar is natuurlijk heel erg bezig met grote sportevenementen als het WK, daarom worden er heel veel accommodaties gebouwd op dit moment. Ik kan me voorstellen dat het voor Qatar dus wel zeer wenselijk is als de relatie met de buurlanden de komende tijden normaliseert.”

Ook op Stenden Qatar studeren en werken mensen uit de omliggende landen waar Qatar nu mee in conflict is. Volgens Leendert Klaassen is het echter nog te vroeg om te voorspellen of de huidige crisis gevolgen gaat hebben. “We houden heel goed contact met de regering van Qatar en de Nederlandse ambassade in Nederland. Ik denk dat de gevolgen zullen meevallen voor het hoger onderwijs, maar we volgen de ontwikkelingen nadrukkelijk.”

Christopher Davidson waarschuwt echter dat mocht de situatie toch verslechteren, dit ook gevolgen heeft voor reeds in Qatar gevestigde campussen. Een aantal van de buurlanden heeft zijn burgers al opgeroepen Qatar te verlaten, hetgeen ook gevolgen kan hebben voor universiteiten en hogescholen. “Als het zo doorgaat gaan universiteiten misschien wel besluiten zich helemaal terug te trekken uit Qatar.”

Klaassen is minder stellig over de ontwikkelingen in de Golfregio. “Het valt echt nog helemaal niet te zeggen hoe zich dit gaat ontwikkelen, maar wat ik wel weet is dat er al wel weer pogingen tot bemiddeling zijn gedaan door de emir van Koeweit.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK