Rector UM adviseert over levenslang gestraften

Nieuws | de redactie
16 juni 2017 | De rector van de Universiteit Maastricht, Rianne Letschert is aangesteld door staatssecretaris Dijkhof van Veiligheid en Justitie als lid in het Adviescollege Levenslanggestraften. Deze commissie moet de minister van justitie onder andere adviseren over gratieverleningen.

Staatssecretaris Dijkhof heeft een dergelijk adviescollege ingesteld om levenslang gedetineerden toch nog uitzicht te bieden op resocialisatie. Het Adviescollege Levenslanggestraften zal de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie adviseren of een levenslanggestrafte na de eerste 25 jaar celstraf in aanmerking kan komen voor re-integratie-activiteiten, voorafgaand aan de herbeoordeling.

Onderzoek naar gewelddadig gedrag

Daarvoor wordt in het Pieter Baan Centrum een risicoanalyse uitgevoerd. Hierbij wordt onder meer gekeken naar persoonlijkheidsontwikkeling en gewelddadig gedrag. Het adviescollege beoordeelt of de uitkomsten van deze onderzoeken aanleiding geven om de gedetineerde te laten starten met zijn re-integratie. Bij dit advies worden de belangen van nabestaanden en slachtoffers nadrukkelijk gewogen. Het adviescollege beoordeelt per geval of en zo ja welke eventuele activiteiten passend zijn.

Als deskundige op het gebied van slachtofferschap wordt de Maastrichtse rector aangesteld om de belangen van slachtoffers en nabestaanden te toetsen. Als onderzoeker Internationaal recht en victimologie deed Letschert eerder onderzoek naar slachtoffers van geweld en genocide onder andere in Rwanda, Pakistan, Libanon en Zuid-Afrika.

Naast Letschert zitten er nog vijf andere leden in dit adviescollege die tenminste voor een periode van vier jaar zijn benoemd. Rieke Samson-Geerlings is voorzitter van het adviescollege. De overige leden zijn, F.W.M. van Straelen; de heer mr. A.M. Rikken; de heer drs. R.J.P. Rijnders en mevrouw drs. K.M. ten Brinck.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK