Rector UM adviseert over levenslang gestraften
Staatssecretaris Dijkhof heeft een dergelijk adviescollege ingesteld om levenslang gedetineerden toch nog uitzicht te bieden op resocialisatie. Het Adviescollege Levenslanggestraften zal de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie adviseren of een levenslanggestrafte na de eerste 25 jaar celstraf in aanmerking kan komen voor re-integratie-activiteiten, voorafgaand aan de herbeoordeling.
Onderzoek naar gewelddadig gedrag
Daarvoor wordt in het Pieter Baan Centrum een risicoanalyse uitgevoerd. Hierbij wordt onder meer gekeken naar persoonlijkheidsontwikkeling en gewelddadig gedrag. Het adviescollege beoordeelt of de uitkomsten van deze onderzoeken aanleiding geven om de gedetineerde te laten starten met zijn re-integratie. Bij dit advies worden de belangen van nabestaanden en slachtoffers nadrukkelijk gewogen. Het adviescollege beoordeelt per geval of en zo ja welke eventuele activiteiten passend zijn.
Als deskundige op het gebied van slachtofferschap wordt de Maastrichtse rector aangesteld om de belangen van slachtoffers en nabestaanden te toetsen. Als onderzoeker Internationaal recht en victimologie deed Letschert eerder onderzoek naar slachtoffers van geweld en genocide onder andere in Rwanda, Pakistan, Libanon en Zuid-Afrika.
Naast Letschert zitten er nog vijf andere leden in dit adviescollege die tenminste voor een periode van vier jaar zijn benoemd. Rieke Samson-Geerlings is voorzitter van het adviescollege. De overige leden zijn, F.W.M. van Straelen; de heer mr. A.M. Rikken; de heer drs. R.J.P. Rijnders en mevrouw drs. K.M. ten Brinck.