Torfs wijt verlies verkiezingen aan ethiekzaak

Nieuws | de redactie
28 juni 2017 | In mei verloor zittend rector Rik Torfs met een klein verschil de rectorenverkiezing van de KU Leuven van Luc Sels. Nu stelt hij dat dit lag aan overdadige media-aandacht voor de medisch-ethische zaak rond kinderoncoloog Stefaan van Gool.

Op die andere Vlaamse universiteit, de UGent leverden zeven rondes van verkiezingen voor het rectoraat geen winnaar op. Inmiddels zijn de enige overgebleven kandidaten opgestapt en verkeert de universiteit in een impasse. Aan de andere kant van het land is nieuwe rector van de KU Leuven al enige tijd bekend: Luc Sels. Zijn tegenkandidaat, de rector Rik Torfs, wijdt zijn verlies nu aan de media zo verklaart hij tegenover de website Retraction Watch.

Het zou de verslaglegging van De Standaard zijn geweest die de zittende rector de kop kostte. In maart, aan de vooravond van de verkiezingen besteedde de krant vele (voorpagina) artikelen aan de medisch ethische zaak rond pediatrisch oncoloog Stefaan van Gool. Deze had patiënten geïncludeerd in medisch onderzoek, zonder hen of hun familie voortijdig te informeren en/of te vragen om toestemming.

Lees terug hoe de vooravond van de Vlaamse rectorenverkiezingen verliep aan de UGent en KU Leuven.

Torfs zegt in een interview met Retraction Watch dat hij correct gehandeld heeft op de signalen. “We hebben deze persoon ontslagen. Alle autoriteiten zijn geïnformeerd, de tijdschriften waarin hij heeft gepubliceerd zijn geïnformeerd, en uiteindelijk ook alle patiënten die betrokken waren bij de studies in kwestie zijn geïnformeerd.”

De zaak kwam aan het licht door onderzoek van Maxie Eckert van De Standaard die tegenover Retraction watch verklaart “Ik heb een jaar aan dit dossier gewerkt, en kon het ook niet eerder publiceren. Hoe dan ook, al hadden we dit een half jaar eerder gebracht, was het in verband gebracht met de verkiezingen.” Tot voor kort was Torfs columnist bij De Standaard maar uit ongenoegen heeft hij deze functie nu opgezegd.

Tijdens de verkiezingen werd Torfs ook zelf beschuldigd van het beïnvloeden van de medewerkers aan de KU Leuven. Er werden e-mails verspreid vanuit leidinggevenden om voor Torfs te stemmen. In Vlaanderen hebben het moddergooien, de schandalen en de impasse rond de Gentse verkiezingen inmiddels de discussie over de democratisering sterk doen oplaaien. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK