FNV-baas leidt Friese fusiehogeschool

Nieuws | de redactie
11 juli 2017 | Erica Schaper wordt in oktober de nieuwe collegevoorzitter van de fusiehogeschool NHL Stenden. Schaper die nu nog algemeen directeur van het FNV is, volgt daarmee indirect zowel Leendert Klaassen (Stenden) als Willem Smink (NHL) op .

“Een unieke uitdaging om de goede, kenmerkende elementen van beide hogescholen te verbinden en om met studenten, medewerkers en de stakeholders een nieuwe hogeschool te bouwen”, zegt Schaper over haar benoeming. “Ik zie er zeer naar uit om leiding te geven aan deze enerverende ontdekkingsreis.”

Ervaring met fusies

Met Erica Schaper als nieuwe voorzitter is gekozen voor iemand met ruime ervaring met fusietrajecten. Als algemeen directeur van FNV is zijn sinds 2014 bezig met het fuseren van vijf organisaties en het opbouwen van de nieuwe FNV-werkorganisatie.

Ook in het onderwijs is Schaper geen onbekende. Zo was zij algemeen directeur bij Hogeschool Van Hall Larenstein en was zij in het verleden interimbestuurder bij de Hanzehogeschool en Inholland. Op dit moment is zij naast haar werkzaamheden bij het FNV actief in de Raad van Toezicht van Hogeschool Windesheim.

Als lid van de auditcommissie van het excellentietraject Sirius zag Schaper toe op de ontwikkeling van honourstrajecten in hbo en wo. “Door communities te starten van studenten en docenten in samenwerking met lectoraten creëer je een meerwaarde voor iedereen. Overigens vind ik het erg mooi om te zien is dat er tegen de stroom in veel op excellentiegebied gebeurd. Het is nu een lastige tijd om excellentie op te starten”, zag Schaper destijds.

Lang proces

De fusie van Stenden en NHL is een project van de lange adem. Al in 2015 werden de eerste stappen tot intensieve samenwerking gezet, teneinde te komen tot een uiteindelijke fusie. De fusiehogeschool waarvan de nieuwe naam nog bekend moet worden gemaakt denkt in de nieuwe vorm beter in staat te zijn te voldoen aan kennis- en innovatievragen. De gekozen zwaartepunten daarbij zijn Vital Regions, Smart Sustainable Industries en Service Economy.

Erica Schaper gaat officieel aan de slag op de hogeschool op 1 oktober aanstaande. Afgelopen week nam NHL-collegevoorzitter Willem Smink al afscheid en ook het vertrek van Leendert Klaassen bij Stenden is al aangekondigd. Jan van Iersel (NHL) en Klaas-Wybo van der Hoek (Stenden) zullen samen met Erica Schaper het nieuwe college van bestuur completeren. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK