In Leiden komen vluchteling-studenten tot bloei

Nieuws | de redactie
14 juli 2017 | “Bij deze uitreiking zouden veel meer mensen moeten zijn, namelijk de familieleden die door oorlogsgeweld hier niet kunnen zijn, wat waren die trots geweest.” Met deze woorden heet ‘coördinator van het ‘Voorbereidend Jaar Leiden’, Hildegard Aerden de vluchteling-studenten welkom die hun certificaat kregen.

Veertien vluchteling-studenten kregen van de Hogeschool Leiden en van de Universiteit Leiden hun certificaat ‘Voorbereidend jaar Leiden’. Dit voorbereidend Jaar te Leiden biedt studenten tussen de 18 en 30 jaar met een vluchtelingenachtergrond de mogelijkheid zich te ontwikkelen naar het gewenste startniveau in het hoger onderwijs. Dit initiatief van Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden zorgt ervoor dat zij kunnen instromen bij een bacheloropleiding.

Wat zouden die trots zijn geweest

De coördinator van dit voorbereidend jaar,­­ Hildegard Aerden heette alle gasten welkom. “Welkom aan iedereen die hierbij aanwezig is, welkom aan alle gasten die zo enorm hebben meegeleefd met deze studenten. Bij deze uitreiking zouden veel meer mensen moeten zijn, namelijk familieleden die door oorlogsgeweld niet hier kunnen zijn, wat zouden die trots zijn geweest.”

Uit handen van de voorzitter van de Hogeschool Leiden, Sander van den Eijnden, kregen de studenten hun certificaat. Hij sprak de studenten eerst nog toe. “Ik sta hier ook namens mijn college, Carel Stolker, de rector van de Universiteit Leiden, om te vertellen dat wij ontzettend trots zijn op de studenten die hebben deelgenomen aan het Voorbereidend Jaar Leiden.”

De locatie van de feestelijke uitreiking was volgens van Den Eijnden niet zomaar gekozen.“Wij doen dit in de Hortus Botanicus, de tuin van de universiteit en de oudste tuin in deze stad en van Europa. Hier werden planten en zaden uit de hele wereld naar toegebracht om tot bloei te komen. Jullie komen ook uit allerlei landen, wij hopen dat jullie hier ook tot bloei komen. Hoe kan dat beter dan in het onderwijs, door te leren en een opleiding te volgen en daarmee de basis te leggen voor een goede baan en een goed leven in dit land.”

Zie dit als een nieuw begin

Albert de Voogd, hoofd Studentenbegeleiding van het UAF sprak de studenten ook toe en bedankte de Leidse onderwijsinstellingen. “Zie dit als een nieuw begin en een nieuwe start in Nederland. Er komen nog heel veel moeilijke stappen die jullie nog moeten zetten. Daarom is het heel fijn dat de hogeschool en de universiteit jullie willen ondersteunen om deze stap te zetten.”

Ook had De Voogd een expliciete boodschap voor deze studenten. “Jullie moeten nog veel doen om jullie Nederlands te verbeteren. Jullie kunnen het Nederlands nu wel volgen, maar aan het eind van de studie moet je op een academisch niveau zitten. Je moet klaar zijn om de banenmarkt op te gaan. Je moet heel erg oefenen met het Nederlands. Zoek naar gelegenheden om dat ook te doen.”

Blijven uitnodigen

 Daarbij is het volgens De Voogd belangrijk voor deze studenten dat zij vooral contact zoeken met Nederlandse studenten, hij hoopt dat de Leidse studentenverenigingen daarbij zullen helpen. “De beste manier om Nederlands te leren is door contact te zoeken met medestudenten, zo kun je je Nederlands blijven verbeteren. De studentenvereniging Minerva heeft jullie een museumkaart gegeven. Ik hoop dat zij samen met andere studentenverenigingen en studieverenigingen jullie blijven uitnodigen om deel te nemen aan de studentenvereniging. Op die manier kun je een netwerk opbouwen dat je nodig hebt om later een baan te krijgen.”

Tegen ScienceGuide zei Van den Eijnden dat deze studenten instromen in de meer voor de hand liggende studierichtingen. De meeste van deze studenten gaan naar het hbo, van de veertien studenten gaan er zeven naar de Hogeschool Leiden. Er gaan er een paar naar Inholland en de Haagse Hogeschool en twee gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Deze studenten gaan met name naar het labaratoriumonderwijs, of naar verpleegkunde. Dat zie je overigens vaker bij nieuwkomers. Die gaan toch minder richting de talige opleidingen. Je kan als vluchtelingstudent de pabo gaan doen, maar dan maak je het jezelf wel erg lastig.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK