Ondernemende examinanten

Nieuws | de redactie
3 juli 2017 | “We kunnen als school natuurlijk niet zo’n hele virtual reality installatie aanschaffen voor één examenproject.” De studenten van het afstudeerjaar media aan de HKU zetten crowdsourcing, sponsoring en andere middelen in om hun projecten te realiseren.

Theatervoorstellingen, exposities en muziekoptredens. De afgelopen twee weken waren een drukke tijd voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Op de zes verschillende locaties, waaronder het conservatorium, is het afstudeertijd en dat betekent dat bijna afgestudeerde game-ontwikkelaars, fotografen en grafisch ontwerpers hun afstudeerprojecten moeten tonen. 

Broedplaats

De School HKU Media aan de locatie Oudenoord 700 is in zijn geheel verworden tot een broedplaats. Kleine houten expositieruimtes breken de grote centrale ruimte om plaats te maken voor het te exposeren werk van de 139 afstudeerprojecten. Niet iedereen heeft het gehaald. “Ondanks het feit dat iedereen hard werkt hebben dit jaar toch zo’n vijftien studenten een onvoldoende gekregen, en dat betekent niet exposeren.” Vertelt Peter de Vries, directeur van de School Media.

De exposities doen qua opzet en uitvoering niet onder voor die van tentoonstellingen in normale musea. Studenten werken met uitgebreide installaties en hoogwaardige materialen, waar duidelijk veel tijd, en geld in zit. “We kunnen als school natuurlijk niet zo’n hele virtual reality installatie met brillen, computers, manipulatoren en dergelijke aanschaffen voor een enkel afstudeerproject. Dat moeten de studenten zelf regelen.”

De Vries vindt dat reëel. “Het zal in de echte wereld niet anders zijn. Daar moet je ook zelf je broek ophouden, en dat is wat we de studenten willen meegeven.” Bovenop het bijbrengen van vakkennis ziet hij het als de missie van de hogeschool om studenten een ondernemende geest mee te geven. Het resultaat: studenten doen een ronde bij vrienden en familie, doen crowd source acties en vinden sponsoren voor hun werk.

Professioneel

Sommige studenten hebben het ondernemerschap wel erg ver doorgetrokken. “Een stelletje vond dat ze hier ‘in house’ niet genoeg ruimte hadden voor hun expositie, dus die zijn tijdelijk naar een leegstaand fabriekspand vertrokken.” Toch kan De Vries dit wel waarderen. “Ze hebben nu allerlei videoverbindingen gemaakt naar een ruimte hier, want ze moeten wel hier exposeren. Dat vond ik voldoende.” 

Naast elke expositie hangen netjes visitekaartjes, maar over het algemeen geldt dat het eindwerk toch vooral zelf het visitekaartje moet zijn. In het oog springt een project van een student, die met behulp van kleine elektronische schakelborden en beeldschermen een maatschappijkritisch beeld op de digitalisering van de maatschappij geeft. 

“BIJWERKINGEN: Tijdens het uitbrengen van mijn stem probeerde ik mij zo onverdacht mogelijk te gedragen. Mijn moment bepaalde SGP.” staat er op het als gebruiksaanwijzing vormgegeven briefje naast een apparaat dat is ontworpen om gedachteloos een keuze voor een politieke partij te kunnen maken. 

Stemwijzer HKU


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK