Khan Academy stoomt leerling klaar voor examens

Nieuws | de redactie
7 augustus 2017 | In 2006 begon Salman Khan via online onderwijs zijn neefjes de beginselen van de wiskunde bij te brengen. Ruim tien jaar later is de Khan Academy de belangrijkste partner van de Amerikaanse College Board voor het leveren van oefenmateriaal voor eindexamens.

Al enige tijd levert de Khan Academy de instructievideo’s en oefenopgaven voor de SAT, het toelatingsexamen dat middelbare scholieren in de Verenigde Staten maken om hen een plekje op de universiteit te verschaffen. Door middel van een combinatie van instructievideo’s, interactieve opgaves en toetsing kunnen deelnemers zogenaamde ‘badges’ verdienen die hun niveau op het gebied van wiskunde, natuurkunde, programmeren en andere vakken aangeeft.

In tien jaar tijd heeft het platform naar schatting meer dan 10 miljoen deelnemers aan zich weten te binden die op middelbare schoolniveau bijspijkeren en oefenen. Sinds vorige week breidt de Khan Academy zijn invloed verder uit met het aanbieden van al het oefenmateriaal voor de zogeheten ‘Advanced Placements’.

Partner van het Amerikaanse cito

De ‘Advanced Placements’ zijn programma’s op universitair niveau die middelbare scholen kunnen aanbieden aan studenten die gemotiveerd zijn kennis te maken met academisch onderwijs. Het programma biedt onder meer lessen in calculus, statistiek, geschiedenis, natuurkunde en macro-economie.

Het AP Programma kondigt nu de Khan Academy aan als officiële partner. Dat betekent dat leerlingen in het programma gebruik kunnen maken van instructievideo’s, artikelen en oefenopgaven om hen voor te bereiden op de bijbehorende examens. De Khan Academy sorteert daarmee voor om partner te worden van de Amerikaanse evenknie van het Cito: The College Board, bekend van de SAT’s.

De Khan Academy is één van de drijvende krachten geweest achter de MOOC-hype in de Verenigde Staten. De korte instructiefilmpjes die Salman Khan ooit voor zijn naaste familie produceerde, groeide uit tot een platform met meer dan 150 werkgevers dat onderwijsmateriaal verzorgd in meer dan 36 verschillende talen.

Online onderwijs helpt kwaliteit

Naar analogie van de Khan Academy begonnen universiteiten en hogescholen in 2012 met hulp van grote Amerikaanse platforms als Coursera en edX met het ontwikkelen van MOOCs. Hoewel de verwachte ondermijning van het reguliere campusonderwijs uitbleef, heeft de ontwikkeling van online onderwijs wel degelijk zijn weerslag gehad.

Een voorbeeld daarvan is de TU Delft dat zijn studenten in staat stelt online onderwijs van buitenlandse universiteiten te volgen in ruil voor studiepunten. “Het is echt niet zo dat je MOOC’s doet om efficiënter te worden of de werkdruk te verlichten. Het komt er echt bovenop, maar ik ben er van overtuigd dat het de kwaliteit ten goede kan komen,” stelde Ernst ten Heuvelhof, directeur open en online educatie bij de TU Delft daar destijds over. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK