De uitvinder en de ondernemer

Nieuws | de redactie
8 september 2017 | Studenten die tijdens hun opleiding al een bedrijf aan het opzetten zijn kunnen dit jaar – analoog aan de topsportersregeling – ook gebruik maken van een topondernemersregeling. Wim Boomkamp (Saxion) wil met de regeling het “behalen van een diploma voor deze studenten aantrekkelijk houden.”

In zijn openingswoorden aan de start van het collegejaar ging Boomkamp in op de dominante perceptie van ondernemerschap. “Ondernemerschap wordt vaak nog voornamelijk bezien vanuit het wo, vanuit het perspectief van een uitvinding,” zo lichtte hij toe tegenover ScienceGuide. “Het is met name het hbo dat minder de uitvinder centraal stelt en meer inspeelt op ondernemerschap.”

Dat het belangrijk is om sectoren te onderhouden die ‘kennis-zwaar’ zijn staat volgens Boomkamp buiten kijf. “Zo’n uitvinding moet alleen wel een toepassing vinden. Als daarvoor ideeën komen van studenten die wat minder ‘high brow’ zijn maar wel tot een prachtig bedrijf met veel werkgelegenheid leidden, we dat moeten ondersteunen.”

Op dit vlak mag het wat Boomkamp betreft zichtbaarder worden wat het hbo allemaal te bieden heeft. Daarom stelde Saxion dit jaar de jaaropening in het teken van ondernemerschap. Volgens Boomkamp zijn we er daarmee nog niet “Wat me bijvoorbeeld opvalt wanneer ministers Kamp en Dekker op werkbezoek zijn naar aanleiding van een ondernemerschapsproject, dat de aandacht dan voornamelijk uitgaat naar de universiteiten.”

650 bedrijven

Steeds meer studenten in het hbo combineren hun opleiding met een onderneming. In zijn toespraak tijdens de jaaropening houdt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, het op 3% landelijk. “Op Saxion telden wij vorig jaar 650 bedrijven van studenten, en dan heb ik het echt over de bedrijven met een KvK-inschrijving. En daarnaast gebeurt er nog veel meer,” vult Boomkamp aan.

Saxion was een van de eerste hogescholen die begon bij te houden hoe veel ondernemingen het voortbrengt. “De impact die een hogeschool heeft op de regio, in termen van startende ondernemingen, dat is echt enorm.” Volgens Boomkamp wordt dit nog te weinig over het voetlicht gebracht en te weinig onderzoek naar gedaan.” Daarom houdt Saxion onder andere bij wat de slagingskans, de omvang van de onderneming en zelfs de omzet is.

Om ervoor te zorgen dat studenten met een goed lopende onderneming niet gehinderd worden door het onderwijsprogramma lanceert de hogeschool dit jaar in navolging van onder meer de Hanzehogeschool de topondernemersregeling, analoog aan de topsportersregeling. “Met deze en andere opties zoals afstuderen binnen je eigen bedrijf, dat we al even geleden mogelijk maakten, hopen we dat we het behalen van een diploma voor deze studenten aantrekkelijk houden.”

Memorandum 

Bijzondere gast op de jaaropening is Z.K.H. Prins Constantijn die zich allereerst tot de aanwezige studenten richt. “Ik ben blij dat het met een regeling als deze mogelijk is voor jullie om een keer een dag vrij te nemen om een investeerder of een websitebouwer te spreken,” waarna de prins de studenten aanspoort om hun jeugdige energie te gebruiken om een risico te nemen, om te experimenteren.

“Eigenlijk was mijn voorwaarde om te komen spreken dat alle hogescholen een dergelijke topondernemersregeling zouden hebben,” zo grapt Z.K.H. Prins Constantijn die namens de StartupDelta aanwezig is om een memorandum of understanding te tekenen met de Vereniging Hogescholen (VH). “Het is nu een richtsnoer, ook zo’n polderwoord, geworden dat iedereen het gaat doen, maar ik heb er vertrouwen in.”

Eerder die dag tekenden Thom de Graaf en Z.K.H. Prins Constantijn het memorandum. “De Vereniging Hogescholen en StartupDelta willen de energie die er in ondernemerschap zit verder aanwakkeren, en wat in ontwikkeling is binnen hogescholen waar mogelijk ondersteunen en gemeengoed maken,” licht Thom de Graaf toe namens de VH.

Gong Saxion

Masteropleidingen voor Overijssel

Wim Boomkamp bracht ten slotte nog twee bijzondere masteropleidingen onder de aandacht, Nanotechnology en Textile Development. De laatste vloeit volgens hem als van nature voort uit de geschiedenis van Twente als textielgebied. “De oudste hbo-opleiding van Nederland, de hogere textielschool, stond hier in Twente” Die industrie is volgens Boomkamp nog altijd springlevend. “We zijn hier wat meer op de industrie gericht, en wat minder op de mode.”

Onderdelen van de Nanotechnologie-opleidingen sluiten volgens Boomkamp naadloos aan op de textielopleiding. “Er kan zo veel met textiel tegenwoordig. Als het gaat om bijvoorbeeld stoffen die van kleur verwisselen, of andere bijzondere eigenschappen hebben, dan zijn dat allemaal toepassingen van de nanotechnologie.”

Deze opleidingen biedt Saxion overigens beiden aan in het Engels, en met een reden volgens Boomkamp. “Een vakgebied als de textiel is tegenwoordig echt helemaal internationaal. Een bedrijf als Ten Kate hier in de regio, dat is heel Amerikaans/Engels georiënteerd,” iets vergelijkbaars geldt volgens hem voor de nanotechnologie. “Zo’n masteropleiding moet iets meer bieden. Op deze manier sluiten we mooi aan bij de vraag uit de regio en verleiden we ondernemende studenten om nog een stapje verder te gaan.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK