Internationale student slaapt in auto of stopt met studie

Nieuws | de redactie
6 september 2017 | De LSVb luidt de noodklok, veel internationale studenten hebben nog geen woonruimte. “Universiteiten hebben de studenten die nu op straat staan actief geworven. Zij moeten snel een oplossing organiseren”, zegt de voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Volgens de LSVb komen er veel schreiende verhalen binnen van studenten die nog geen woonruimte hebben weten te vinden. Vorige maand hebben zij samen met Erasmus Student Network een hotline ingericht waarop internationale studenten met vragen of klachten over studentenhuisvesting terecht kunnen.

Terug te gaan naar huis

De verhalen lijken uitzonderlijk, maar doen zich in de grote studentensteden veelvuldig voor, volgens de LSVb “Veel studenten zijn, net zoals hun Nederlandse studiegenoten, maanden op zoek naar een kamer” stelt Tariq Sewbaransingh. “Een Britse student sliep zelfs al maanden hier op banken zodat hij kon hospiteren. Uiteindelijk besloot hij zich uit te schrijven bij de universiteit en terug te gaan naar huis, nadat hij na vier maanden nog geen kamer had gevonden.”

Als onderwijsinstellingen, de gemeenten en woningbouwcorporaties deze internationale studenten in de toekomst niet kan huisvesten dan heeft de LSVb daar wel een oplossing voor. “Mocht de kamernood aanblijven, dan zouden internationale studenten erdoor geholpen zijn als zij niet meer actief benaderd worden om in Nederland te komen studeren.”

Nederlandse studenten verdringen

Ook de politiek heeft zich inmiddels bemoeid met het huisvestingsprobleem van internationale studenten. Met name de SP heeft zowel lokaal in de studentensteden als in Den Haag aandacht gevraagd voor dit probleem. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) riep de hoofdstedelijke onderwijsinstellingen op minder internationale studenten aan te trekken omdat zij Nederlandse studenten verdringen.

Ook in Groningen heeft de lokale afdeling van de SP zijn beklag gedaan over de positie van internationale studenten. Tweede Kamerlid Frank Futselaar stelde begin augustus al Kamervragen aan minister Bussemaker en Ronald Plasterk – die nu ook minister van Wonen is-, met het oog op het nieuwe collegejaar. Futselaar wilde onder andere weten, of de bewindslieden konden “uitsluiten dat er dakloze (buitenlandse) studenten zijn als gevolg van de schaarste aan studentenwoningen?

De SP wilde van beide bewindslieden weten of zij dit verantwoord vinden. “Deelt u de mening dat dit zeer onwenselijk, gevaarlijk en zelfs onverantwoord is, zeker in het geval van buitenlandse studenten die geen familie of sociaal netwerk in Nederland hebben?”

De beantwoording van deze Kamervragen heeft de termijn van drie weken overschreden en zijn inmiddels uitgesteld, werd afgelopen maandag duidelijk.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK