Naar een beter bewegend Rotterdam

Nieuws | de redactie
28 september 2017 | “Persoonlijk contact is het belangrijkst. Als je mensen met gezondheidsproblemen bij een sportconsulent of fysiotherapeut brengt, zie je dat ze plotseling wel gemotiveerd zijn om in beweging te komen.” Maarten Schmitt (Hogeschool Rotterdam) wil als lector een bijdrage leveren aan een gezonde stad.

Vandaag spreekt Schmitt op de Hogeschool Rotterdam zijn openbare les uit. De lector Bewegen naar Gezondheid zal daarin de verschillende aspecten van ongezond leven laten zien. Ook zal hij een inkijkje geven in de onderzoeksprojecten die de lector wil starten om ongezond leven in de regio Rotterdam aan te pakken.

Patiënten in beweging krijgen

“We zijn onder meer met de gemeente, de GGD en Rotterdam Sportsupport bezig met een project ‘Bewegen naar beter’”, vertelt Schmitt tegen ScienceGuide. “Het gaat er daarbij om dat we mensen die gediagnosticeerd zijn met diabetes of met verhoogde kans op hart- en vaatziekten, zo ver krijgen dat ze meer gaan bewegen en een gezonde leefstijl ontwikkelen.”

In het project worden de mensen, die hulp nodig hebben, door de praktijkondersteuner van een huisarts gekoppeld aan een sportconsulent, fysiotherapeut of sportvereniging om meer aan beweging te kunnen gaan doen. “Dat persoonlijk contact is het belangrijkst.”

Een persoonlijke benadering van alle mensen in de regio Rotterdam die hulp kunnen gebruiken vergt nogal wat “handjes en hersencellen” zoals Schmitt het noemt. “We zijn nu nog met een pilot bezig, maar als we dit gaan uitbreiden hebben we inderdaad veel mensen nodig. We zijn daarom nu al bezig met studenten van een aantal minoren op de hogeschool. Dat zijn studenten van onder andere verpleegkunde en fysiotherapie.”

Nieuwe zorgprofessional

Schmitt merkt dat de rol van studenten en jonge professionals die nu gevraagd wordt in Rotterdam een nieuwe is. “Dat wat studenten op het gebied van het stimuleren van een gezonde leefstijl te berde brengen uit de literatuur is nog niet afdoende ontwikkeld. Daar is nog wel wat verbetering in te behalen. Ik denk dat we wat dat betreft wel toe gaan naar een nieuw soort zorgprofessional voor dit vraagstuk.”

En juist in een grote stad als Rotterdam is er vraag naar deze expertise. “We hebben veel multiculturele wijken, wijken met veel laaggeletterdheid, met veel gezinnen met lage inkomens. Dat gaat ook samen met een mindere gezondheid. Ik werk ook samen met een lector in Leiden op dit onderwerp, maar je ziet dat dit thema in Rotterdam op grotere schaal speelt.”

Inmiddels is Schmitt een jaar bezig als lector op de Hogeschool Rotterdam. “Op de hogeschool heb je normaal gesproken een termijn van zes jaar. Ik hoop in de komende jaren een netwerk op te bouwen waarin alle partijen in Rotterdam samenwerken aan een gezonde levensstijl voor Rotterdam en waarin studenten de ruimte krijgen om de competenties te ontwikkelen om daarin ondersteunend te zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK